El candidat nomenat pel Rei, Pedro Sánchez, es sotmetrà al ple d'investidura que començarà el dia 1 de març. Inicialment havia de ser el 2, per bé que el president del Congrés dels Diputats, Patxi López, va decidir canviar-lo al·legant que calia quadrar els terminis per a unes noves eleccions. Segons la norma, aquestes no poden caure el 27 de juny, que és dilluns, sinó que ho han de fer el 26, diumenge. El portaveu de Podemos, Íñigo Errejón, va queixar-se que ja estiguessin pensant la data dels nous comicis, en comptes de buscar suports i no "figurants" –parlava de l'entesa del PSOE amb Ciutadans–. Així i tot, la posició de López era realista aleshores.

Sánchez no té garantit l'èxit. Més aviat, té assegurat el fracàs. El candidat farà el seu discurs inicial l'1 de març a les 16h de la tarda, segons el portaveu del Partit Popular (PP) "per a més glòria de Sánchez". I és que les acusacions entorn de la politització de la cerimònia han estat ben presents. Errejón va dir que el president de la cambra semblava "el director de màrqueting" del secretari general del PSOE, en tant que avançava el seu discurs al dimarts, però mantenia la segona volta dissabte 5, en comptes de divendres 4 de març (just 48h després). Així, tots presenciarien en primetime televisiu "el monòleg del candidat Sánchez", com va afegir Hernando.

Primera volta

Disputes al marge, la primera votació tindrà lloc el dia 2 al vespre, un cop la resta de líders hagin fet el seu discurs. Començarà el Partit Popular, i acabarà Coalició Canària (CC), que només té un escó. Precisament, després d'haver signat el pacte de Govern amb Ciutadans (C's) els únics suports que Sánchez tindrà a favor seran 131 escons (90 de PSOE, 40 de C's i 1 de CC). La resta: PP, Podemos i confluències, ERC, DiL, Compromís, IU-UP, i EH Bildu votaran en contra, tal com han anat confirmant aquests dies.

GRA450. MADRID, 23/02/2016.- El secretario general del PSOE, Pedro Sánchez, a su llegada al Congreso de los Diputados, en Madrid. Sánchez, ha aceptado hoy la propuesta de reforma de la Constitución presentada hoy por el líder de Ciudadanos, Albert Rivera, para apoyar su investidura, y ha avanzado que si esa es la condición de C's para garantizar su apoyo "habrá acuerdo". EFE/Fernando Alvarado

Per la seva banda, el Partit Nacionalista Basc no s'ha manifestat de forma explícita, tot i considerar que l'acord de PSOE-C's respon a "un perfil polític" preelectoral, on considera un "error" la prohibició taxativa del referèndum català, per bé que reconeix que la supressió de les diputacions no afecta les forals –amb l'objectiu de no "molestar" el partit basc–. Així, amb almenys 213 en contra i 131 a favor, en una votació on li caldrien 176 positius, el fracàs està garantit per a Sánchez.

Segona volta

El president de la cambra va accedir a revisar el dia de la segona volta. Dilluns es decidirà si finalment es passa al 4 de març, però tot sembla indicar que sí. Tanmateix, la situació tornarà a ser la mateixa que en l'escenari anterior, per bé que les condicions són diferents. Ara a Sánchez només li caldria una majoria simple de vots a favor, que seguirà sense tenir, des del moment que PP i Podemos es mantenen ferms en les seves posicions de votar en contra i no abstenir-se. Això, malgrat que Sánchez s'ha esforçat a aconseguir-ho per la banda dels morats, i Rivera, de la dels populars.

L'anècdota

El PP, nerviós, ha apressat en reiterades ocasions López amb la qüestió de la investidura. Primer, enviant-li dues cartes perquè la convoqués, després, per la data. En una intervenció, Hernando va acusar a C's de tenir intencions mediàtiques que el discurs de Sánchez es produís en una franja idònia per al telenotícies i beneficiar-se els taronges, també. El portaveu de C's, Juan Carlos Girauta, va indignar-se, afirmant que aquesta conversa havia estat privada, però que era "mentida" que hagués dit això.

Davant les queixes del PP, la frase de Girauta hauria estat: "de què vols que es parli el vespre de dimarts, al telenotícies? Doncs de la investidura, evidentment".

El calendari

Des del moment que Patxi López va posar data a la investidura, el rellotge va començar el compte enrere. El dia 3 de maig es dissoldran les Corts, però fins aleshores, el Rei encara podrà proposar candidats perquè ho intentin. La sorpresa és que Sánchez podria ser novament el candidat. Amb un pacte de Govern amb els taronges (130 vots), que es mantindrà "passi el que passi" segons van afirmar, PSOE-C's aconsegueixen sumar més suports que el president en funcions, Mariano Rajoy (123 escons). El fet portarà també disputa per la banda del PP, alhora que Sánchez sembla haver-se tancat a porta a una negociació amb la formació morada.

Així, l'únic camí viable a hores d'ara semblen les noves eleccions del 26 de juny (i no el 27, que és dilluns).