635903557384632182w

El Partit Nacionalista Basc (PNB) està disposat a donar els seus vots per investir el secretari general del Partit Socialista (PSOE), Pedro Sánchez. Així es desprèn de les declaracions del president del PNB, Andoni Ortúzar, després de la reunió amb el líder del PSOE. Ortúzar assegura que no posaria línies vermelles als socialistes, ni quant als socis amb qui vol pactar –Podemos, Ciutadans (C's) – ni quant als continguts de la negociació. "No exigeixo vets, sinó polítiques". El líder basc creu que és el moment que el PSOE, i que "almenys, ho havia d'intentar". El PNB ha explicat que els seus "sis senadors i sis congressistes" no "solucionarien" res. Ara bé, els voldria jugar, malgrat estarien supeditats, i el seu acord seria proporcional al respecte per "l'agenda basca". Aquesta passa per fomentar la pau a Euskadi, o garantir l'autogovern del seu territori.

Nació basca

Tot i així, sembla que no exigiria l'autodeterminació en una negociació d'investidura que "ha de ser per a quatre anys", però "segueix sent el PNB", ha reconegut. És a dir, un partit nacionalista, que defensa el dret a decidir. "Som un objecte polític", ha reiterat el seu líder. Així, el president del PNB ha recordat la llarga trajectòria del partit, pel que fa a pactes i processos de negociació, tant amb PP, com amb PSOE i al País Basc. Personalment, Ortúzar no vol que es celebrin noves eleccions, i lamenta que hi hagi alguns partits que bloquegin, i potser vulguin que la circumstància es produeixi.

O Podemos o C's

Ara bé, hi ha una part del PNB creu que Sánchez ha de triar. El portaveu del partit al Parlament Basc, Joseba Egibar, ha afirmat avui en una tertúlia de ràdio que per a ells resulta "determinant" l'elecció que pugui fer el PSOE entre morats i taronges. Egibar considera que els continguts acordats serien diferents, i en determinarien el resultat. A més, el portaveu del PNB pensa que l'acord més "potent" seria entre Podemos i PSOE.

Dilluns, document

El PSOE remetrà a la resta de partits el seu document de treball dilluns a les 10h del matí. No arribarà a ERC, DiL, Partit Popular (PP) o EH Bildu. Al llarg de la setmana una delegació del PNB es reunirà amb l'equip socialista, i negociaran aquests punts. El partit basc tampoc posa "xecs en blanc", i no donarà suport a un acord que suprimeixi les diputacions, per exemple. El seu paper és "rellevant" a Euskadi, ha dit Ortúzar. El secretari general socialista ha reiterat que es reunirà en persona amb PP, ERC i DiL, per dir-los que no tenien res a negociar. No serà així amb EH Bildu, ha afirmat.

"Vímet" per a l'aliança

Al seu torn, Sánchez ha volgut deixar clar que hi ha "vímet" per a una aliança, en resposta a si l'aritmètica no li sumava per a la investidura. També ha reiterat la seva voluntat de construir un front que impedeixi al Partit Popular governar (PP), mitjançant la unió de "les forces del canvi". Per això, ha instat a Podemos a què s'ho pensi, en tant que la seva agenda de treball inclou polítiques que "als seus votants podrien interessar".

El document inclourà un índex amb set elements: la lluita contra el canvi climàtic; creixement econòmic i reforma de l'Estatut dels treballadors; la lluita contra la desigualtat, per articular un pla de lluita social, que combati els desnonaments i la pobresa energètica; un pacte educatiu per a la ciència i la cultura; agenda de drets i llibertats; el paper d'Espanya a la UE; i la reforma constitucional, que avanci cap a l'Estat Federal.