Mentre Jéssica Albiach continua reiterant que no vol saber res de Junts per Catalunya, aquests marquen la diferència i tiren per un camí on no busquen una confrontació directa i sistemàtica ni cap personalisme.

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha fet el matís en declaracions a Catalunya Ràdio: "Nosaltres no vetem ningú, volem una majoria independentista". I sobre la possibilitat que la periodista Laura Rosel li ha plantejat d'entendre's amb l'entrada dels comuns, conclou: "Si ells acaben acceptant una proposta independentista, endavant".

Tot i que ha aclarit que no sortiran o entraran d'un futur Govern depenent del paper d'aquests: "Aquest no és el debat". I tampoc ha amagat el malestar que provoca dins del seu partit l'etiqueta de dreta rància que els posa Albiach: "Qui em dirà que soc de dretes a mi, la senyora Albiach? Tothom sap que la dreta a Catalunya no és Junts".

"Empat" entre ERC i Junts

La premissa de Sànchez rema en dos objectius: govern fort independentista i posar en valor que, per primera vegada, aquest vot ha arribat al 50%. En la diferència amb Esquerra, conclou que les coses no han canviat tant si mirem enrere: "L'hegemonia no la té el 2017 Junts, ni ERC el 2021. L'electorat, que té un sentit comú més elevat que els partits, ha acabat dient el mateix que aleshores: 'aquí hi ha dues estratègies sobre com resoldre un conflicte polític i no diem qui té la raó, sinó que us heu d'entendre'".

Sànchez considera que s'ha de recollir el guant d'aquesta lectura de resultats i que hi ha "l'obligació de trobar un encaix" perquè l'electorat ha acabat "donant un empat però s'han invertit les tornes i el lideratge, ara, li correspon a ERC". Per això, Junts afirma que es posa a disposició de començar a treballar i té en compte que la CUP "ha de decidir si vol estar fora o dins del Govern".

Per al líder independentista empresonat, el més important és ser forts al Parlament: "Hi ha d'haver un bloc que sostingui una majoria sòlida". En clau d'autocrítica, considera que les discrepàncies amb els republicans venen derivades d'una manca "d'acció política" conjunta en els darrers quatre anys: "El problema no ha estat per repartir carteres, sinó les mirades, com relacionar-se amb l'Estat i com vertebrar la resolució del conflicte polític".

El 50% del vot independentista "històric"

En el que confia Sànchez és que no caldrà arribar al 26 de març, el termini final per engegar una nova legislatura, per arribar a una entesa: "No ho tancarem a última hora".

Però adverteix que per ser forts ningú pot anar "per vies partidistes". En la importància del 50% del vot independentista, sí lamenta els 77.000 vots del PDeCAT que no han obtingut representació parlamentària: "Junts no els ha perdut, els hem perdut tots, i ja vam parlar de la utilitat dels vots, però forma part del passat". 

La Fiscalia "és barroera"

Sobre la petició de la Fiscalia de retirar el tercer grau als presos polítics que han fet campanya en les darreres setmanes, Sànchez considera que les formes d'aquest òrgan jurídic són "barroeres, no s'han esperat ni 24 hores" després de les eleccions. Novament, la falta d'arguments de la Fiscalia torna a posar-se en evidència: "Sempre al·leguen el risc de fugida i sempre hem optat, com Pablo Hasél, per quedar-nos, tot i que l'exili és una opció totalment legítima".

Per tot plegat, el secretari de Junts recorda que el que compta és l'amnistia: "Un indult, que ni jo he demanat, no és la solució, sinó una mesura d'abast limitat. I només afectaria a nou persones que estan en tercer grau però deixaria fora els de l'exili i els milers de processats en altres causes":