L'estratègia dels comuns ha girat com un mitjó en menys de 24 hores. De no considerar, o oblidar, ahir a la nit que la CUP és un partit d'esquerres, a tenir-la en compte aquest matí. Si repassem l'abans i el després, és el següent.

La candidata Jèssica Albiach va sortir, al costat de l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau, per fer la primera valoració quan ja es coneixia pràcticament el resultat de tot l'escrutini tocant la mitjanit: "Com he dit, molts volíem que desapareguéssim i hem demostrat ser un espai sòlid i fort. Això és un primer pas i no ens conformem, ens queda créixer i eixamplar-nos per nosaltres i pel país. Ens vam presentar dient que volíem un govern d'esquerres, i veiem com clarament hi ha una majoria d'esquerres, i no suporta el desgavell de Junts i ERC".

Albiach parla de "majories d'esquerres" però no de la CUP

I a partir d'aquí la conclusió que exclou la CUP: "Per tant, el govern d'esquerres és possible, és imparable. Alguns es volen resistir però abans o després obrirem una nova etapa a Catalunya. I ja us dic que nosaltres farem tot el que estigui a les nostres mans, necessitem un govern d'esquerres ampli i transversal per a representar la majoria del país. Per això vull anunciar que demà mateix trucaré al senyor Illa, el senyor Aragonès per deixar a una banda els vetos estèrils que són més propis d'altres èpoques. Insisteixo, demà trucaré per representar les grans majories del país". Unes grans majories on exclou els cupaires que va obtenir millors resultats que ells mateixos. Els comuns es van quedar amb els mateixos que la passada legislatura, vuit, i la CUP-Guanyem va superar-los fins arribar als nou.

Ahir, la CUP no entrava dins la representació "de les majories" de les esquerres per Albiach. Avui, des del perfil oficial de Barcelona en Comú Podem sí els han recordat: "Celebrem que En Comú Podem, Esquerra, la CUP i el PSC sumen una majoria històrica per a les esquerres al Parlament".

De totes maneres, un matrimoni entre aquests dos partits no sembla una prioritat per cap banda ara mateix. D'Albiach coneixem les seves declaracions i Sabater, aquest matí, ha admès que vol posar al capdavant la política d'esquerres i també la independència.

Per això, no descarta entrar a un Govern amb ERC però també amb Junts: "No mirem l'etiqueta, sinó les polítiques" de cada partit. En declaracions a TV3, ha afegit: "Estem en disposició de tots els escenaris però primer hem de saber què fer". És evident que la CUP també busca entrar al Govern perquè estan "en predisposició d'assumir responsabilitats" i, les prioritats passen per fer un bloc fort de l'independentisme.