L'alineació i el calendari de partits ja és a punt. Arrenca la lliga per al títol de president. Des de la mateixa nit electoral, ERC va activar la maquinària per fer possible, no només la investidura de Pere Aragonès, sinó també una gran coalició de Govern a quatre. Aquest dilluns a la tarda, els quadres del partit s'han reunit per ultimar l'estratègia per agilitzar les negociacions i assolir un acord quan abans millor, per no donar ales a Salvador Illa, que espera a la rereguarda. El primer moviment, designar l'equip negociador i triar el primer partit amb qui obrir converses. Serà la CUP. Serà Dolors Sabater. 

Els titulars seran dos veterans de les taules de negociació com són Marta Vilalta i Josep Maria Jové, que a la vegada integren la delegació catalana de la mesa de diàleg amb la Moncloa. A més, hi haurà també la número dos de la llista, Laura Vilagrà, i l'home fort dels republicans i cap de campanya, Sergi Sabrià. Quan calgui, i en funció de com avancin els contactes, els acompanyaran altres membres del partit per complementar àmbits temàtics que s'aniran treballant en paral·lel. 

A més de l'alineació, l'altra decisió adoptada avui és que la ronda de contactes l'estrenarà la CUP. En un comunicat, Esquerra Republicana argumenta que "és un actor indispensable i un dels partits que han sortit més reforçat de la cita electoral". Fonts del partit reconeixen, també, que hi pesa que els anticapitalistes sigui, de moment, l'única de les formacions amb qui volen fer govern que no ha posat vetos a la resta. 

L'entorn de Dolors Sabater explica a ElNacional.cat que al llarg d'aquest dilluns, la candidata ha parlat ja amb tots els actors per posar les bases i començar a encarrilar la negociació. Els següents amb qui ERC es reunirà serà Junts per Catalunya i tancarà amb els comuns. Si bé encara no s'ha concretat la data, les primeres trobades seran de manera immediata, aquesta mateixa setmana. 

Més enllà del bloc independentista

Pere Aragonès ha conversat ja, de manera informal, amb els dirigents dels tres partits a qui interpel·la, Dolors Sabater, Laura Borràs i Jèssica Albiach. Les dues últimes s'exclouen mútuament de l'operació

L'aposta de Govern a quatre que fa ERC es presenta pràcticament impossible. Si acaba cristal·litzant, comptaria amb una majoria parlamentària sòlida, 82 diputats, com no n'hi ha hagut en l'última dècada. Aragonès ja va deixar clar la nit de diumenge que no es conforma només amb els 74 escons independentistes (ERC+Junts+CUP), sinó que aspira a un front encara més ampli que incorpori els comuns, amb qui comparteixen la reivindicació de l'amnistia i el referèndum pactat.