La detenció del raper Pablo Hasél per escriure una cançó contra la monarquia ha aixecat polseguera. Ahir va decidir tancar-se a la Universitat de Lleida, aquest matí l'ordre del jutge s'ha efectuat i les reaccions són diverses. Des dels independentistes fins l'esquerra espanyola que, fins ara, havia decidit callar. Més de 200 persones, procedents del món de la cultura o organismes mundials com Amnistia Internacional, han demanat la seva llibertat. 

Un dels primers en denunciar els fets, ha estat el president Quim Torra a twitter: "A l’Espanya del govern més progressista de la història, s’empresonen cantants per denunciar la monarquia mentre que el feixisme escampa proclames d’odi a tort i a dret amb total impunitat. I mentrestant, la Llei Mordassa, encara per derogar, i el rei emèrit, fugat". Torra es refereix a la manifestació nazi d'aquest cap de setmana que la delegació del govern Sánchez no va prohibir.

El conseller Josep Rull, que ahir va rebre la petició de la Fiscalia perquè se li retiri el tercer grau, ha estat contundent: "La interlocutòria de l’Audiencia Nacional que denega el recurs de súplica de Pablo Hasél i l’obliga a ingressar a la presó, detenint-lo, està redactada en termes propis d’un règim autoritari. Tot plegat és una vergonya democràtica".

Per al·lusions, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, també ho ha denunciat: "Fer de la repressió palanca democràtica. Assumir les conseqüències dels propis actes per denunciar un Estat que empresona drets fonamentals". Espanya lidera el rànquing mundial d'artistes condemnats. Hasél es converteix en el primer artista empresonat a l’Estat des dels inicis de la transició.

Crítiques a Iglesias

Els qui finalment, com a partit, també s'han pronunciat han estat Unidas-Podemos: "El raper Pablo Hasél està sent detingut. Tots aquells que presumeixen d'aquesta 'plena normalitat democràtica' i es consideren progressistes, haurien de sentir vergonya. Es taparan els ulls? No hi ha progrés si ens neguem a reconèixer els dèficits democràtics actuals".

El raper lleidetà ja va assegurar fa dues setmanes que la formació de Pablo Iglesias "és la tercera pota d'aquest règim corrupte", referint-se a l'Estat espanyol. Cal recordar que, quan Hasél va començar a escriure aquestes lletres l'any 2011 comptava amb el suport d'Iglesias i, posteriorment, el vicepresident espanyol va optar pel silenci fins que la crítica pública l'ha fet replantejar les seves declaracions. Malgrat tot, des del govern socialista i de Podemos no s'ha fet cap pas fàctic per evitar el seu empresonament.

La resposta que ha rebut Podemos ha estat la més notòria. Un altre raper perseguit per la justícia espanyola, Josep Valtònyc ha escrit: "El tuit és molt bonic, però fareu alguna cosa?". 

L'exdiputat al Parlament, Albano-Dante Fachín també ha anat en la línia del mallorquí. Recollint les darreres eleccions de la líder dels comuns, Jèssica Albiach, carregant contra repetir un Govern on també hi sigui Junts, ha dit: "Són 'incompatibles' amb Junts però no són incompatiles amb el PSOE que empresona rapers i protegeix la monarquia. Quina vergonya".

El professor Joaquín Urías conclou: "Una imatge dolorosa que afecta greument el prestigi de la democràcia espanyola. Els jutges més conservadors, en la seva supèrbia, creuen que poden reprimir il·limitadament als que no pensen com ells. De tant abusar del sistema, l'acabaran enfonsant".