El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres en una reunió amb els diputats i senadors socialistes al Congrés que prorrogarà tres mesos més, fins a finals de setembre, el pla de resposta econòmica a la crisi provocada per la guerra d'Ucraïna, que caducava aquest mes de juny. Aquest anunci s'ha produït en una trobada per commemorar els quatre anys d'ençà que Sánchez va arribar a La Moncloa després de la moció de censura contra el govern de Mariano Rajoy pels escàndols de corrupció del Partit Popular.

"A veure si tenim més sort" 

Entre forts aplaudiments dels socialistes, el president del govern espanyol ha aprofitat l'ocasió per deixar caure un retret a tots els partits que van votar en contra d'aquest decret, entre els quals el Partit Popular i ERC. Tot plegat va tenir lloc a finals d'abril i acabava d'esclatar l'escàndol del CatalanGate, motiu pel qual els de Gabriel Rufián van votar no i el decret es va salvar amb el vot a favor d'EH Bildu. "A veure si aquesta vegada tenim més sort i tots aquells que diuen que s'estimen tant a Espanya, ho demostren estimant als espanyols i aprovant mesures que són bones per la població", ha dit Sánchez amb un to sorneguer mentre els socialistes l'ovacionaven. En aquest sentit, ha recordat que el decret conté mesures com el descompte de 20 cèntims el litre de carburants, el descompte del bo social elèctric, la limitació a la pujada dels lloguers a un 2%, o l'ingrés mínim vital, així com les rebaixes fiscals aplicades a la factura de la llum. Aquesta, segons el cap de l'Executiu, s'han reduït un 60% els impostos de la factura de la llum: "No em cansaré de reivindicar-ho, que ens costa diners", ha dit, un altre cop mig fent broma.

 

Ahir dimarts, Sánchez ja obria la porta a prorrogar més enllà del 30 de juny el Reial Decret pel qual es van adoptar mesures urgents en el marc del Pla Nacional de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna. "Farem tot el que estigui a les nostres mans per protegir la nostra economia, la nostra indústria, les empreses i les famílies", assegurava el president espanyol en declaracions als mitjans de comunicació, després de participar en el Consell Europeu extraordinari, a Brussel·les.

Podemos demana més 

Aquesta ampliació es queda curta respecte del que demanava ahir el Ministeri de Drets Socials. El departament de Ione Belarra reclamava estendre durant tot l'any les mesures del decret anticrisi i proposava de millorar el seu contingut amb més actuacions, com una "dràstica" reducció del transport públic amb abonaments mensuals de 10 euros, en la mateixa línia que Alemanya. Altres propostes eren l'actualització immediata de les pensions no contributives a l'IPC i ampliar el bo social elèctric a uns altres dos milions d'espanyols.