Havia de ser una votació plàcida, però l'escàndol del CatalanGate ha obligat el govern espanyol a treure la calculadora. Fins a última hora ha mantingut converses i fins i tot s'ha obert a tramitar-lo com a projecte de llei. I no ha estat fins començat el ple que ha aconseguit els vots necessaris per a tirar endavant el decret anticrisi, que avui es convalida. Pedro Sánchez l'aconseguirà salvar gràcies als vots del PDeCAT i EH Bildu, entre altres. En canvi, la resta de formacions independentistes, ERC, Junts i la CUP, faran un cop damunt la taula i hi votaran en contra. Si no s'equivoca ningú com a la votació de la reforma laboral, sortirà endavant.

 

En aquests moments, el govern espanyol disposa de 176 vots. Són els 120 del PSOE, 33 d'Unidas Podemos, sis del PNB, cinc d'EH Bilgu, dos de Més País, un de Compromís, un del BNG, un de Nova Canàries, un de Terol Existeix, un del PRC i la diputada Meri Pita, escindida de Podemos. Aquests 176 vots, sumant-hi l'abstenció de Coalició Canària, permetrà que surti endavant si no falla ningú.

En les últimes hores, en ple escàndol del CatalanGate, La Moncloa no s'ha mogut més enllà de la comissió de secrets oficials, que es constitueix avui. En la seva intervenció davant del ple aquest dijous, el ministre Félix Bolaños s'ha limitat a advertir que votar en contra del decret és votar contra els ciutadans: "Qui de vostès vol pujar la gasolina als ciutadans? Algú vol que la factura de la llum demà sigui més cara? Que s'apugi el lloguer un 3%? Treure ajudes directes a transportistes o ramaders? Llavors és incomprensible votar que no a aquest reial decret llei".

Però l'independentisme s'ha plantat. En la seva intervenció davant del ple, la diputada republicana Montse Bassa ha recorregut al sarcasme: "Si volen conèixer què pensem o què votarem al decret preguntin al CNI o a la ministra Robles". Míriam Nogueras, de Junts, ha assegurat que "l'independentisme no pot regalar estabilitat a un govern que ens espia" i ha reclamat "que s'acabi ja el diàleg fictici amb aquesta gent que ni ens vol ni ens respecta". I el cupaire Albert Botran ha defensat que La Moncloa "no mereix el vot dels independentistes ni de cap grup que vulgui aclarir l'origen d'aquest atac als drets democràtics".

No ha estat fins començat el ple que Mertxe Aizpurua, d'EH Bildu, ha anunciat que hi votaran a favor. Ha apel·lat a la responsabilitat per les mesures que conté: "L'aprovarem per la gent, no pel govern. Perquè el nostre compromís és amb la ciutadania, no amb aquest govern".

Ponts dinamitats amb ERC

Els ponts amb l'independentisme, i en particular amb ERC, els va acabar de dinamitar ahir la ministra de Defensa, Margarita Robles, que en sessió de control va arribar a justificar l'espionatge polític sofert per l'independentisme català i basc: "Què ha de fer un Estat quan algú vulnera la Constitució? Què ha de fer quan es declara la independència o anima desordres públics? Què ha de fer quan té contactes amb qui ha envaït Rússia? Què passa quan es hackegen webs com la del SEPE o mòbils de ministres? Vostès ara es presenten com a víctimes perquè els convé". Alguns integrants del Consell de Ministres admetien en privat que van posar-se les mans al cap després de contemplar l'escena. La imatge de Pilar Llop, visiblement incòmode al seu costat, va ser molt reveladora.