El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts que està obert a prorrogar més enllà del 30 de juny el Reial Decret-llei pel qual es van adoptar mesures urgents en el marc del Pla Nacional de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna. Es tracta del decret aprovat per La Moncloa el mes de març passat que inclou rebaixes fiscals per abaratir el preu de l'electricitat, una bonificació de 20 cèntims al combustible per litre o l'establiment d'un límit del 2% a les revisions dels lloguers. "Farem tot el que estigui a les nostres mans per protegir la nostra economia, la nostra indústria, les empreses i les famílies", ha assegurat el president espanyol en declaracions als mitjans de comunicació, després de participar en el Consell Europeu extraordinari, a Brussel·les, on s'ha acordat el sisè paquet de sancions a Rússia per la invasió d'Ucraïna i l'embargament parcial al petroli rus.

Sánchez també ha aprofitat el seu discurs per demanar "sacrificis" a tots els Estats membres en un context d'una alça desbocada de la inflació. Així doncs, el president del govern espanyol ha deixat ben clar que "cap economia" està fora de perill del cost de la guerra entre Rússia i Ucraïna. I és que Sánchez ha admès que el cost de la guerra ja està tenint els seus efectes, a través d'una alça descontrolada de l'energia, del gas o de les matèries primeres. "La qüestió és que si no féssim res, aquest cost seria encara més gran", ha recalcat el president, després d'insistir que cal continuar perseverant en la unitat per aturar l'agressió a Ucraïna.

D'altra banda, Sánchez també s'ha mostrat favorable de mantenir viva la via de diàleg amb el president rus, Vladímir Putin, malgrat defensar també que Occident ha d'exercir pressió sobre Rússia perquè el seu exèrcit abandoni ja la invasió a Ucraïna. Així doncs, ha defensat els contactes que han mantingut el president francès, Emmanuel Macron, i el canceller alemany, Olaf Scholz, amb Putin. Ha recordat que ambdós països conformaven amb Rússia i Ucraïna el Quartet de Normandia i ha recalcat que quan finalment es produeixin converses de pau, "Europa ha d'estar asseguda a la taula".

Rei emèrit

Sánchez, d'altra banda, ha evitat pronunciar-se sobre el viatge del rei emèrit a Espanya la passada setmana i la seva negativa a donar explicacions i s'ha limitat a elogiar la tasca de Felip VI. "Al llarg d'aquests anys que he hagut de gestionar aquesta situació i sempre he reivindicat el paper de la Corona, del rei Felip VI i vull reconèixer en ell tot l'esforç de transparència que està fent la Casa Reial i vull reconèixer-me en ell", ha dit.

Podem i l'OTAN

Sánchez també ha reduït a una "actitud testimonial" el rebuig de Podemos a l'OTAN i de la Cimera que se celebrarà els dies 29 i 30 de juny a Madrid. Fins i tot ha insinuat que són posicionaments antics en assenyalar que venen "de lluny" de quan ell era petit. En qualsevol cas, ha defugit si la vicepresidenta segona anirà o no en la Cimera en deixar clar que l'amfitrió és ell.