Salvador Illa s'ha mostrat entusiasmat amb la celebració de la cimera hispanofrancesa que s'ha celebrat aquest dijous a Barcelona, protagonitzada per Pedro Sánchez i Emmanuel Macron, ja que amb aquest s'ha conseguit que Catalunya i Barcelona hagin "tornat al primer nivell", que és d'on mai no haurien d'haver marxat. Així ho ha dit a última hora d'aquest dijous en una intervenció juntament amb l'alcalde de Mataró, David Bote, en la que també ha celebrat que els dos presidents signessin un acord d'amistat i cooperació, associat, segons Illa "a la convivència i l'europeisme". En la mateixa línia que el president del govern espanyol, Illa també ha agraït a Pere Aragonès que participés en la rebuda a Macron a les escales del MNAC, tot i que després marxés per evitar ser present quan sonava l'himne d'Espanya: "Ha estat al lloc que li correspon", ha resumit. 

Tot i aquest comentari positiu sobre la presència del president de la Generalitat, també ha lamentat que se celebrés a pocs metres de la cimera una manifestació en contra de la mateixa, convocada pel Consell de la República, ANC, Òmnium, altres entitats independentistes i també els principals partits. Illa ha recordat que a ell no li agraden gens els xiulets. Aquest dijous, l'escridassada anava dirigits contra la presència de Sánchez i Macron a Barcelona amb la intenció de mostrar una normalitat que no existeix, ja que, consideren els organitzadors, el conflicte polític no s'ha resolt, però també contra alguns càrrecs d'Esquerra Republicana que participaven de la manifestació, especialment Oriol Junqueras. 

Trobada informar d'Illa amb Pedro Sánchez 

Salvador Illa no va participar de la cimera hispanofrancesa, on si que hi havia diferents ministres del govern espanyol que van signar acords amb els seus homòlegs al Executiu de Macron, però va aprofitar la visita de Sánchez a Barcelona per reunir-se amb ell. Els socialistes es van trobar a la cafeteria de la llibreria La Central, al carrer Mallorca de l'Eixample de Barcelona, on van mantenir una conversa informal com a companys de partit que es va allargar durant 45 minuts. Amb tot, des del PSC no van voler explicar detalls de la conversa entre Illa i Sánchez, però sí que ha transcendit quins llibres es van regalar mútuament: Sánchez li va comprar La columna d'Adrien Bosc al líder del PSC, que, al seu torn, va escollir-ne dos, Tríptico de la tierra, de Mercè Ibarz i Paseos con mi madre de Javier Pérez Andújar, per obsequiar al president espanyol.

La manifestació ultra, com la independentista 

En la trobada a Mataró amb l'alcalde socialista David Bote, que opta a la reelecció a la capital del Maresme, Illa ha comparat la manifestació a les portes de la cimera hispanofrancesa amb la d'aquest cap de setmana a Madrid, organitzada per Vox i en la que s'espera que hi assisteixin Santiago Abascal i Inés Arrimadas, però no Alberto Núñez Feijóo, que s'intenta allunyar de la ultradreta, almenys de cara a la galeria, després de la crisi de govern a Castella i Lleó. En aquest sentit, Illa ha recordat que dissabte tindrà lloc a Madrid una altra manifestació "de signe totalment contrari", però ha considerat que la societat d'avui no està en cap d'aquests dos extrems (ultradreta i independentisme), sinó que creu que el millor és arribar a acords, com a la cimera hispanofrancesa.