Èxit de convocatòria. L'independentisme ha tornat a sortir als carrers aquest dijous, i ho ha fet superant totes les expectatives d'assistència. La cimera hispanofrancesa que ha reunit el president espanyol, Pedro Sánchez, i el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, al Museu d'Art Nacional de Catalunya (MNAC) ha estat l'al·licient necessari per atreure una gentada a les escales de Montjuïc, just per sota de les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch. Els organitzadors admetien fa uns dies que es donarien per satisfets si aconseguien aplegar 5.000 persones, tenint en compte que el fet de ser dia laborable no ajudava a les perspectives. Però ells mateixos han comptabilitzat durant aquest matí un total de 30.000 assistents. La xifra de la Guàrdia Urbana ha estat més conservadora, situada en 6.500, però fins i tot així també ha superat les previsions.

🔴 Cimera hispanofrancesa a Barcelona entre Sánchez i Macron | DIRECTE

Sigui quina sigui la dada exacta, el cert és que des de primera hora del matí aquest racó de Barcelona ha reunit una àmplia representació de l'independentisme. A partir de les 8.00 han començat a arribar els primers assistents als peus de les Torres Venecianes, enfrontant-se a un fred gèlid empitjorat pel fort vent. Equipats amb bufandes i guants, a poc a poc han anat acollint més i més públic, a mesura que arribaven delegacions dels CDRs, de l'ANC i de tantes altres organitzacions que han donat suport a la convocatòria. Abans de les 9.00 ja pujaven per l'Avinguda Maria Cristina en direcció al lloc marcat. L'esplanada de la Font Màgica s'ha anat omplint fins que ha estat plena a vessar, i gran part del públic ha hagut de conformar-se amb quedar-se més lluny.

Però el soroll s'ha sentit igual. Durant més de dues hores, els xiulets (molts d'ells repartits pels mateixos organitzadors) i els crits ("Ni França ni Espanya, Països Catalans" i "Independència") han acaparat la sonoritat de l'ambient. També desenes i desenes d'estelades, així com pancartes que han dirigit els seus missatges principalment contra els estats espanyol i francès. El soroll ha estat permanent, i s'ha multiplicat en algunes ocasions segons les indicacions dels organitzadors, que anaven informant a través dels altaveus. "Ara ens diuen que Sánchez i Macron estan participant en la recepció. Xiuleu ben fort!". I el públic ha respost amb energia. Des d'aquest punt no s'han pogut observar els moviments dels mandataris ni s'ha sabut si el soroll ha fet efecte, però no hi ha dubte que s'ha intentat boicotejar l'acte tan bé com s'ha pogut.

El procés no s'ha acabat

Amb la massiva mobilització, l'independentisme ha volgut demostrar a Pedro Sánchez i a tot el món que el procés no s'ha acabat. Malgrat els intents del govern espanyol d'apaivagar el conflicte amb el diàleg i la seva política de "retrobament", els manifestants han volgut deixar clar que no hi haurà treva fins a aconseguir la independència. A partir de les 11.30 hores, l'esplanada ja s'ha anat buidant d'independentistes, però la jornada reivindicativa no ha acabat aquí. Els CDR havien convocat a aquesta hora una marxa fins al consolat francès, i centenars de persones s'hi han sumat.

Abans, però, encara hi ha hagut temps per als parlaments de les entitats convocants i paraules dels partits. I també la lectura del manifest, que ha deixat un missatge clar: "Als Països Catalans no hi ha normalitat, sinó un conflicte polític no resolt". Els diferents actors han volgut reivindicar que "la societat catalana ha demostrat històricament la seva força col·lectiva" i han tret pit que seguirà sent així "les vegades que calgui". "L'única normalitat democràtica als Països Catalans és la mobilització transversal i contínua", han apuntalat. Ara bé, també hi ha hagut un dard per als partits, amb l'exaltació de la força del poble enfront "uns polítics que es volen penjar la medalla". I és que, si bé durant gran part de la jornada l'ull de mira del públic ha estat posat sobre el MNAC i s'ha pogut discernir l'anhelada unitat de l'independentisme, també hi ha hagut espai per als retrets: un grup de manifestants ha xiulat i increpat Oriol Junqueras, que ha assistit a la manifestació amb una delegació d'ERC mentre Pere Aragonès acompanyava Sánchez i Macron a la cimera.