La Moncloa considera que ha aconseguit complir l'objectiu que s'havia plantejat convocant la cimera hispanofrancesa a Barcelona. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha tret ferro a les manifestacions de rebuig que s'han produït a la ciutat i ha agraït al president, Pere Aragonès, que, "a diferència d'altres presidents autonòmics", hagi estat present a la rebuda institucional a la cimera.

🔴 Cimera hispanofrancesa a Barcelona, DIRECTE
 

"L'important, a parer meu, és que avui la Constitució espanyola es compleix a tots i cadascun dels nostres territoris, també a Barcelona", ha assegurat Sánchez en ser interrogat sobre la concentració que s'havia convocat a pocs metres del MNAC, on s'ha celebrat la reunió, i que era audible des de l'exterior del Palau Nacional mentre esperava l'arribada del president de la República Francesa, Emmanuel Macron.

No només això, el president espanyol ha subratllat que la Constitució defensa el dret a la manifestació pacífica fins i tot per expressar-s'hi en contra, com ha passat avui a Barcelona, i ha assimilat la convocatòria de les entitats independentistes amb la que se celebrarà contra ell dissabte a Madrid, impulsada per la ultradreta. "Entre el que ha passat avui, dijous, i el que passarà a Madrid dissabte és on es troba l'àmplia majoria d'aquest país, tant a Catalunya com a Espanya, que és en la defensa d'una Espanya unida en la seva diversitat", ha reblat.

Agraïments a Aragonès

Pel que fa al gest del president de la Generalitat d'abandonar la rebuda de la cimera abans que sonessin els himnes dels dos països, Sánchez no només hi ha tret qualsevol importància, sinó que ha volgut agrair a Aragonès fins a tres cops que s'hagués presentat a Montjuïc a rebre'ls. "L'hi agraeixo. En altres cimeres no hem ni comptat amb el president autonòmic", ha assegurat en referència al president de la Xunta, Alfonso Rueda, que el passat mes d'octubre no va acudir a la cimera amb Alemanya, que es va celebrar a la Corunya, o a la sistemàtica absència de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, a les convocatòries de La Moncloa. Sánchez no ha citat explícitament aquests exemples, però sí que ho han fet fonts de La Moncloa al llarg de la cimera. "M'hauria agradat que s'hagués quedat, però agraeixo que, a diferència d'altres presidents autonòmics, sí que hi fos present", ha reiterat.

Reconeixement a Barcelona

Dins de l'estratègia de "retrobament" que des de fa mesos ha desplegat a Catalunya, Sánchez ha aprofitat la signatura del tractat bilateral, que es coneixerà amb el nom de Tractat de Barcelona, per fer un reconeixement a la ciutat, i argumentar que la celebració de la cimera a la capital catalana "és un homenatge de respecte, consideració i admiració a aquesta ciutat". Res no és casual, segons el president, que ha volgut situar aquest "homenatge" en un context d'anuncis d'inversions, en matèria digital i ecològica, com la de la instal·lació de l'empresa Cisco que es va conèixer el passat mes de novembre.

El president ha apuntat rere aquests moviments el clima social que es viu ara a Catalunya, però alhora ha fet un reconeixement pels dèficits d'inversió i projecció que ha patit la ciutat per part de l'Estat. "Això té molt a veure amb l'aposta de Barcelona per la convivència i la concòrdia. És una reivindicació, de respecte i consideració i admiració d’una ciutat de Barcelona que durant anys, i amb raó, s'ha queixat que l'administració central de l'Estat i el govern espanyol no s'hi han compromès ni amb recursos ni en col·laboració ni tampoc en la seva visibilitat internacional", ha reblat; sense dubte, amb un ull posat ja a les eleccions municipals del proper mes de maig.