No s'ha pogut evitar l'escena d'anteriors manifestacions independentistes, com la Diada o el desè aniversari del referèndum de l'1-O. Esquerra Republicana va decidir sumar-se aquest dijous a la manifestació contra la cimera hispanofrancesa del MNAC. Però el seu president, Oriol Junqueras, ha acabat marxant de la font màgica de Montjuïc escridassat entre crits de "fora botiflers" i "Puigdemont, el nostre president". Algú fins i tot ha estat més contundent: "Junqueras, traïdor, et volem a la presó". Abans, en declaracions als periodistes, el dirigent republicà havia reivindicat que la democràcia es defensa "dins i fora de la cimera", en referència a la presència del president Pere Aragonès.

🔴 Cimera hispanofrancesa a Barcelona entre Sánchez i Macron | DIRECTE

Aquest cop, els republicans havien decidit assistir a la manifestació, argumentant el seu caràcter transversal, en ser convocada per Òmnium Cultural, l’ANC, el Consell de la República i una trentena d’entitats. I ho ha fet amb el seu president al capdavant, escortat per la secretària general adjunta Marta Vilalta, l’expresidenta Carme Forcadell i una àmplia delegació del partit i del Jovent Republicà. Tot ha transcorregut en un ambient relativament tranquil, fins que s’ha llegit el manifest i ha sonat Els Segadors. Llavors, desenes de manifestants s’han girat contra els republicans per cridar-los “botiflers”. I finalment Junqueras ha acabat abandonant la concentració entre xiulets i crits. Ni tan sols una hora s’hi ha estat. Fonts republicanes asseguren que ja estava prevista la seva marxa, i que no ha tingut a veure amb l'escridassada.

 

"Dins i fora" de la cimera

Un dels punts més polèmics era la participació del president Pere Aragonès a la cimera del MNAC, una presència molt minimitzada per La Moncloa. Però, abans de la manifestació, en declaracions als mitjans de comunicació, Oriol Junqueras ha defensat que és "compatible" la defensa del dret a l'autodeterminació i la democràcia tant des de dins com des de fora del conclave, als carrers. "El conflicte polític entre la societat catalana i l'estat espanyol no s'ha acabat. Aquí no s'ha acabat res. Aquest conflicte no s'acabarà fins que el conjunt de la societat catalana pugui votar i decidir el seu futur", ha assegurat.

El dirigent republicà també s'ha referit a la reforma del Codi Penal pactada pel seu partit amb el govern espanyol, que segons el seu parer acosta a l'amnistia. Junqueras ha sostingut que és "un gran pas endavant", tant per la derogació de la sedició com per la reducció dels desordres públics i la modificació "encara no suficient" de la malversació. "Som conscients que queda camí per fer, i el seguirem fent. Avui aquí, al carrer i també dins la cimera. Sempre aprofitem totes les oportunitats a tot arreu per reivindicar el dret democràtic perquè Catalunya decideixi el seu futur", ha reblat.