El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha tancat la cimera hispanofrancesa amb una trobada amb el primer secretari del PSC, Salvador Illa. Els dos líders socialistes s'han reunit aquesta tarda a la cafeteria de la llibreria La Central al carrer Mallorca de Barcelona, en una conversa informal entre companys de partit. La trobada s'ha produït a les 17 hores i ha durat 45 minuts. Fonts del PSC no han volgut revelar els detalls de la conversa, però ElNacional.cat ha tingut accés a la imatge que evidencia la cita. D'aquesta manera, Sánchez ha culminat la seva jornada a Barcelona, que ha començat aquest matí i ha estat centrada al voltant de la reunió d'alt nivell amb el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, amb qui han firmat el primer Tractat d'Amistat entre els dos països.

🔴 Cimera hispanofrancesa a Barcelona entre Sánchez i Macron | DIRECTE
 

Pedro Sánchez i Salvador Illa conversen després de la cimera hispanofrancesa. Foto: EL NACIONAL
Pedro Sánchez i Salvador Illa conversen després de la cimera hispanofrancesa / Foto: ElNacional.cat

La reunió ha tingut lloc, doncs, en una jornada marcada per la presència d'Emmanuel Macron a Barcelona. Tots dos han celebrat la seva cimera al Museu d'Art Nacional de Catalunya (MNAC), on han escenificat el vincle amb la signatura de l'acord, sense evitar tampoc una massiva xiulada i escridassada per part de l'independentisme en una gran manifestació a les escales de Montjuïc.

Sánchez i Macron han abandonat el MNAC passades les 15.00 hores, i al cap d'una estona se'ls ha vist aparèixer pels carrers del Born de Barcelona, que ha estat completament fortificat amb un fort desplegament dels Mossos d'Esquadra perquè els dos mandataris poguessin visitar una exposició del col·leccionista alemany nacionalitzat francès Daniel-Henry Kahnweiler al Museu Picasso. Però, malgrat l'imponent dispositiu policial, els mandataris tampoc han pogut esquivar aquí les escridassades dels manifestants independentistes que s'hi han acostat, darrere dels cordons policials.

Però, mentre que Macron s'ha quedat al museu, Sánchez ha marxat per trobar-se amb el cap de l'oposició a Catalunya. Una reunió informal que, això sí, arriba en plena negociació dels pressupostos. Amb les posicions visiblement enquistades entre el PSC i ERC, l'acord pels comptes que fins fa poc semblava imminent ara es veu cada dia més complicat. El mateix Salvador Illa va revelar aquest dimecres que ell i Pere Aragonès s'havien donat una setmana de marge per acabar de desllorigar la situació, però mentre que els socialistes mantenen les seves exigències (entre les quals hi ha el Hard Rock, la ronda Nord i la no-obertura de noves delegacions a l'exterior), el Govern es mostra reticent a acceptar-les.

Una altra plantada a Pere Aragonès

Durant la cimera hispanofrancesa, Pere Aragonès ha pogut conversar amb Pedro Sánchez durant uns breus instants, en els quals l'ha advertit que el procés no s'ha acabat perquè el conflicte polític encara no està resolt. Ara bé, malgrat l'avís, el president espanyol s'ha atrevit a plantar novament el cap de l'executiu català. I és que, malgrat que el Govern havia exigit durant setmanes la convocatòria d'una taula de diàleg abans d'acabar el 2022, finalment el govern central va descartar la trobada sense fixar cap perspectiva de futur. I també s'havia temptejat amb l'opció que Sánchez es trobés amb Aragonès aprofitant el seu viatge a Barcelona aquest dijous, si bé aquesta opció també va quedar descartada pocs dies després per La Moncloa. Ara bé, mentre que el socialista no s'ha trobat amb el republicà, sí que ha tingut temps per la seva cita amb Salvador Illa.

I no és el primer cop que té lloc una circumstància similar. El 15 de setembre de 2021, amb motiu de la reunió de la taula de diàleg, Pedro Sánchez va viatjar fins a Barcelona. Però per evitar la foto amb Aragonès, novament va optar per anar a fer un cafè amb Salvador Illa. Després de comparèixer en roda de premsa, i abans que ho fes Aragonès, Sánchez va marxar del Palau de la Generalitat mentre la taula de diàleg estava reunida i es va traslladar a la cafeteria El Fornet del carrer Pallars.