L'exdiputat d'Unió al Parlament entre el 2010 i el 2015, politòleg i tertulià antiprocés Roger Montañola va ser contactat per Manuel Valls en el marc de l'operació a Barcelona, just fa cinc anys. Va ser el 5 de juliol del 2018, quan l'ara número 1 del PDeCAT a les eleccions generals 2023 i l'ex primer ministre francès van dinar plegats en el reservat d'un restaurant de l'Eixample. Amb ells hi havia una dotzena de mil·lennistes més (com Xavier Cima, parella d'Inés Arrimadas), que participaven en la trobada organitzada per Twenty50 —el lobby fundat pel mateix Montañola que agrupava persones d'uns 30 anys de diferents ideologies i que es va dissoldre el passat 22 de maig, un mes abans de saber-se qui lideraria la llista del partit demòcrata al Congrés dels Diputats.

Valls va assistir a aquell dinar acompanyat de Josep Ramon Bosch, el cervell de l'operació per guanyar a Barcelona i impulsar una plataforma que permetés a l'espanyolisme mantenir també els ajuntaments de Badalona, Santa Coloma de Gramenet, l'Hospitalet de Llobregat i Tarragona a les eleccions municipals del 2019. "Les cinc corones per contenir al voraç separatisme en el Joc de Trons català", va recollir El Mundo en una crònica de la trobada. Ja sabem com va acabar la cosa: no van guanyar a la capital catalana, però sí que van donar els seus vots a Ada Colau per evitar que hi hagués un alcalde independentista com Ernest Maragall. Un moviment que va deixar marca, fins al punt que enguany hem vist una mena de segona operació Valls (ara, contra Xavier Trias).

Manuel Valls i Roger Montanola / Twenty50
Manuel Valls i Roger Montañola, el 5 de juliol del 2018, en un restaurant de l'Eixample / Twenty50

Montañola, "hipnotitzat" per Valls

Segons la crònica d'El Mundo, l'ex primer ministre francès va aprofitar el dinar per explicar fil per randa el seu pla a la ciutat i tant Montañola com la resta de comensals van quedar "hipnotitzats". "Els té hipnotitzats. Sense tastar el salmó que els espera a la taula. (...) Escolten el pla del seu convidat per conquerir Barcelona", recull el text. Els mateixos organitzadors, Twenty50, ho van reconèixer a les xarxes socials. "Hem tingut un dinar d'alçada amb Manuel Valls. Volem agrair les seves aportacions", van expressar a Twitter.

Cinc anys després d'aquest dinar, Montañola liderarà la llista del PDeCAT-Espai CiU a les eleccions del 23 de juliol —malgrat que Artur Mas havia dit que la formació no s'hauria de presentar a les generals. I ho farà havent deixat clar que no tindrà problemes per pactar amb Alberto Núñez Feijóo, sempre que "respecti Catalunya i passi per caixa". Així ho va dir en una entrevista recent a Europa Press, tot mostrant la seva disposició a parlar amb totes les parts perquè creu que la política és diàleg i negociació. És d'aquesta manera que ha fet una crida al PP per no buscar una victòria a costa d'"incendiar" Catalunya, perquè cal un nou cicle on la paraula sigui la protagonista després del 2017.