L'expresident del PDeCAT Artur Mas s'ha desmarcat d'aquest partit i ha demanat que no es presenti a les eleccions generals amb la candidatura que encapçala l'exdiputat d'Unió Roger Montanyola. En una entrevista a Ràdio Estel, Mas ha assenyalat que "no té sentit anar dividint l'espai". "Jo no n'he pogut parlar amb Roger Montanyola però sí que vaig parlar d'aquesta possibilitat amb el president del PDeCAT, David Bonvehí. I li vaig fer saber que el meu parer és que el PDeCAT no s'hauria de presentar en aquestes eleccions", ha explicat. 

Mas ha insistit que "dividir" l'espai s'ha demostrat que no "porta absolutament enlloc", i que les proves que s'han fet en aquest sentit a les recents municipals no han funcionat. "I en això no responsabilitzo el PDeCAT, perquè tant uns com els altres [Junts] són responsables de no anar d'acord. Però a més tenim la prova exactament a l'inrevés. En aquells municipis, començant per Barcelona, on s'han fet operacions conjuntes de suma, els resultats han estat molt bons. Xavier Trias va fer una gran operació de suma dins aquest espai ideològic, que no s'hauria d'haver dividit mai, i fent aquesta suma ha guanyat les eleccions amb claredat. Per tant, la recepta és molt evident, i quan la recepta és tan evident no la pots estar negant una vegada i una altra", ha manifestat.

Segons Mas, a partir de reconèixer aquest fet s'hauria de fer un esforç per arribar a un acord conjunt amb Junts per fer el mateix que es va fer a Barcelona i a altres municipis catalans "amb èxit".

Després que Mas fes declaracions, el PDeCAT no ha dubtat a replicar-lo amb un vídeo de la pel·lícula Love Actually, on el primer ministre britànic, representat per Hugh Grant, s'encara amb el president dels EUA, interpretat per Billy Bob Thornton. 

Fins ara, la cara visible del PDeCAT al Congrés dels Diputats era Ferran Bel, que dimecres passat va anunciar la seva decisió d'abandonar la política. Ho va fer reivindicant la seva formació com a “hereva de CiU” i com un espai polític que considera que està "orfe" de propostes electorals. "Aquest espai de sobiranisme i independentisme compromès, pragmàtic i realista continua existint", va defensar, alhora que va asseverar que "el PDeCAT trigarà més o menys, però segur que es recuperarà". Dels 8 diputats al Congrés que va aconseguir la llista encapçalada per Laura Borràs a les anteriors eleccions, 4 van separar-se'n amb el PDeCAT.