L'exregidor de BCN pel Canvi a l'Ajuntament de Barcelona i exprimer ministre francès, Manuel Valls, va ser el gran protagonista del ple d'investidura del 2019 i ara es pronuncia sobre la investidura de Jaume Collboni com a alcalde de Barcelona. En un article a La Vanguardia, Valls es mostra "encantat" amb què Ada Colau i Daniel Sirera s'hagin decantat per facilitar l'alcaldia del PSC en comptes de la candidatura de Trias.

🟡 El 75% dels espanyols aproven l'operació de PP, PSC i comuns per evitar l'alcaldia de Trias

"L'acord Junts-ERC demostrava la voluntat d'imposar una altra vegada una lectura independentista enfront del constitucionalisme. No cal doncs sorprendre's de la reacció dels comuns i de la centredreta", indica Valls en el text, on també afirma que Trias i Maragall haguessin convertit Barcelona en "una plataforma" dels independentistes. En aquest sentit, considera que el PP "ha pres una decisió difícil a poques setmanes de les eleccions generals, però valenta i intel·ligent, que anteposa l'interès general als interessos partidistes".

Per la seva banda, considera que el seu breu pas per Barcelona ha marcat la política municipal, posant d'exemple la decisió del passat dissabte. "Vaig tenir l'oportunitat d'assumir les més altes responsabilitats a França. Però pel que fa a Barcelona, estic orgullós d'haver deixat empremta, la d'un home lliure que creu que la política ha d'afavorir l'interès general", conclou Manuel Valls.

Qui ha estat el Manuel Valls d'aquesta investidura? 

El gir de guió a últim moment del passat ple d'investidura, va fer recordar a molts la decisió de Manuel Valls fa quatre anys d'impedir que Ernest Maragall fos alcalde de Barcelona en favor d'Ada Colau. Dels actors claus del passat dissabte a l'Ajuntament de Barcelona el títol de qui ha agafat el relleu de Valls balla. Però Xavier Trias ho té clar. En una entrevista a RAC1, Trias ha apuntat que el paper de Valls l'ha interpretat Daniel Sirera. 

Una decisió de Madrid o Barcelona? 

Des de l'independentisme s'ha denunciat que l'operació per evitar que Xavier Trias fos alcalde s'ha comandat des de l'Estat espanyol. Tanmateix, els socialistes catalans ho neguen en rotund i sostenen que no, l'alcaldia de la capital catalana no s'ha decidit a Madrid. El mateix Collboni ha afirmat aquest dilluns a TV3 que les decisions per investir-lo alcalde "es van prendre a Barcelona i des de Barcelona". 

El nou alcalde de Barcelona ha negat que hi hagi cap pacte amb les formacions que han permès que sigui alcalde i ha assegurat que BComú i el PP van "coincidir" a l'hora de votar-lo "per motius diferents". En tot cas, ha deixat clar que la decisió es va prendre "dins de les quatre parets de l'Ajuntament". Sobre el fet d'optar a ser alcalde tot i no ser el més votat, Collboni ha comentat que va ser Xavier Trias qui va decidir pactar amb ERC "sense tenir en compte l'aritmètica de la investidura".