El grup Desobediència Civil Catalunya ha presentat aquesta tarda a Girona, en una roda de premsa que han fet 3 encaputxats, l'alliberament que demà dissabte volen fer de la ciutat de l'Onyar com a municipi de la República catalana. El grup ja ha efectuat més de mitja dotzena d'aquests actes en localitats catalanes, entre percutants i festius, i amb certa escenografia, però Girona és el seu repte més gran. 

🔴 Manifestació de l'1 d'octubre 2022, DIRECTE | Última hora a Barcelona

Durant la roda de premsa, han animat tots els col·lectius, entitats i organitzacions independentistes a fer un front comú per fer accions i mobilitzacions "que ens duguin a un embat sostingut i continuat per arribar a l'1 d’Octubre del 2023 per un control total del territori". Entre els elements d'escenografia d'avui, hi havia una guillotina simulada, amb un cap de porc, en aparent al·lusió a la Revolució francesa.

La setmana passada l'acte es va celebrar a Corbins (Segrià), que es va proclamar nou territori "alliberat" de la República Catalana, tal com ho van fer a Sant Esteve de Palautordera (Vallés Oriental), Amer (la Selva), al juny, Bàscara (Alt Empordà), a principis de maig, i Folgueroles (Osona), a finals d'agost. En aquesta acció de desobediència, la primera celebrada en terres de Ponent, desenes de manifestants independentistes es van desplaçar fins al municipi, on van erigir un pas fronterer i van penjar un cartell al balcó de l'ajuntament assenyalant que la localitat està "alliberada" de l'Estat espanyol. Els manifestants es van reunir en una jornada plena d'activitats en defensa de la independència de Catalunya, entre elles una cercavila amb gegants i grallers, una exposició amb fotografies de Lleida durant la celebració del referèndum de l'1 d'Octubre del 2017 i un gran dinar popular.

El grup ha convocat aquest divendres a assistir a l'estrena als cinemes Truffaut de Girona del film del darrer concert de Lluís Llach, i després a un concert a la plaça 1 d'Octubre i a una botifarrada per sopar. Per demà s'han convocat marxes a primera hora del matí, una xocolatada, batucada i vall de bastons, formació d'autodefensa en defensa civil, i un vermut.