Bàscara (Alt Empordà) s'ha declarat municipi de la República de Catalunya. Així, des d'aquest dissabte s'ha convertit en "territori alliberat", condició proclamada per activistes del grup Desobediència Civil. Aquest matí han instal·lat “passos fronterers” a les entrades del municipi i als vehicles que hi passen els hi donen un passaport català. Les accions dels activistes de Bàscara no s'acaben aquí. I és que també han encunyat una moneda pròpia, el cat. A més, han penjat cartells a la façana de la casa de la vila que mostren el rebuig contra la monarquia i contra la bandera espanyola. De fet, una pancarta amb el missatge: “Aquesta bandera oneja per imperatiu legal. La respectem, però no és la nostra", penja de la façana de l'Ajuntament.

Tuit Desobediencia Civil
 

El colofó, però, ha arribat quan dos activistes han sortit al balcó de la casa de la vila i han proclamat Bàscara “territori alliberat”. “Fa tretze anys, uns irreductibles d’Arenys de Munt van organitzar les històriques consultes per la independència, que suposarien un punt d’inflexió i un efecte dominó per tot el territori que ajudaria a conduir el moviment independentista cap al Primer d’Octubre”, han explicat. Ara, amb la mateixa il·lusió que la gent d'Arenys, des de Bàscara pretenen engegar un altre moviment independentista des de baix per a recuperar la il·lusió i aconseguir el control del territori a partir de la desobediència civil. “Despleguem una nova estratègia de confrontació amb l’ocupant que sigui capaç de superar l’embat definitiu amb l’estat”, han dit.

Bàscara CDR Vic
Bàscara CDR Vic

En aquest context, d'acord amb la declaració d'"alliberament total", els dos activistes han anunciat que vila de Bàscara queda "sota control de la República catalana". “Ja no estarà sotmesa a la llei espanyola. Hi regeixen els drets humans i les normes internacionals fins a aprovar una legislació catalana pròpia. Queden expulsats, i no se’n permet l’entrada, a les forces d’ocupació, elements de tirania i autoritarisme de l’estat. Ens aixequem, com han fet generacions anteriors durant els darrers tres-cents anys, per reclamar la sobirania de la nostra gent i la llibertat".

A partir d’avui, segons han proclamat, comença un període d’alliberament nacional en què insten cada poble a autodeterminar-se per adherir-se a la República catalana. “Comença un nou cicle cap a la sobirania territorial”, afirmen.

Activitats durant tot el cap de setmana

A les 9:00 hores del matí ha començat una cercavila que clourà amb un mural independentista. I des de les 10:30 hores es duu a terme una formació sobre desobediència. A les 12:00h es farà un acte cultural amb una lectura de poemes per part de l’actor Enric Majó i es representarà l’obra de teatre La tigressa, amb l’actor Manel Barceló.

Bàscara 2 CDR Vic
Bàscara 2 CDR Vic

Després del dinar popular, actuaran l’humorista Toni Albà i la cantant JBalas. Més tard, a les 18.00 hores, els periodistes Quico Sallés i Jordi Panyella i el fotògraf Albert Salamé faran una xerrada sobre sobirania territorial. A les 22:00 hores, començaran les actuacions musicals, amb concerts de Perduts de Sant Esteve de les Roures, Ruks, Pirat’s Sound Sistema i Ras i kurt.

I diumenge s’hi farà un campionat de bitlles i de botifarra i una xerrada sobre el debat constituent. Finalment, després de dinar, les jornades finalitzaran amb una xerrada amb represaliats independentistes i actuacions musicals