Amer (la Selva) s'ha proclamat municipi "alliberat" de la República catalana aquest dissabte, seguint les passes de Bàscara (Alt Empordà), el primer a fer-ho a principis de maig. En aquesta acció de desobediència civil han participat desenes de persones que s'han desplaçat fins a la vila, han erigit un pas fronterer i han penjat un cartell que posa "Ajuntament alliberat" a la façana de l'edifici. A més a més, les persones que han participat en la jornada han pogut pagar amb la 'moneda pròpia' de la República, el cat. Segons el programa del col·lectiu popular Desobediència Civil Catalunya, la jornada també comptarà amb música, una botifarrada, i altres activitats culturals, així com amb xerrades de personalitats com Dolors Feliu, presidenta de l'Assemblea. La jornada culminarà amb actuacions musicals a partir de les vuit del vespre.

Municipi alliberat

Així, la vila d'Amer és la segona en declarar-se "alliberada" de l'estat espanyol. Ara fa dos mesos, Bàscara (Alt Empordà) es va proclamar municipi de la República de Catalunya. Durant les jornades que va durar l'acció, van instal·lar “passos fronterers” a les entrades del municipi, i als vehicles que hi passaven els hi van donar un passaport català. Les accions dels activistes de Bàscara no es van acabar aquí. I és que també van encunyar una moneda pròpia, el cat, per poder gaudir dels menjars populars. A més, van penjar cartells a la façana de la casa de la vila en rebuig a la monarquia i contra la bandera espanyola. De fet, una pancarta amb el missatge: “Aquesta bandera oneja per imperatiu legal. La respectem, però no és la nostra", va penjar de la façana de l'Ajuntament.

Malauradament, tots aquests elements van patir actes vandàlics aquella mateixa nit, suposadament perpetrats per grups "feixistes", segons Desobediència Civil. En reacció als atacs, el grup d'activistes va convocar a través de Twitter una concentració a la plaça de l'Ajuntament del municipi. A les respostes de la piulada on van denunciar els fets, un grup d'extrema dreta va reivindicar les destrosses. Malgrat tot, Desobediència Civil va voler deixar clar que "No ens aturarem, avui Bàscara respondrà més forta que mai. Fem una crida a l’autodefensa. Poble a poble", van escriure.