Folgueroles (Osona) s'ha proclamat nou municipi "alliberat" de la República Catalana aquest dissabte, seguint les passes de Sant Esteve de Palautordera (Vallés Oriental), Amer (la Selva), al juny, i Bàscara (Alt Empordà), a principis de maig. En aquesta acció de desobediència civil hi han participat gairebé un centenar de manifestants independentistes, que s'han desplaçat fins a la localitat. Allà han erigit un pas fronterer i han penjat un cartell al balcó de l'ajuntament que adverteix que el municipi està "alliberat" de l'Estat espanyol. Els manifestants han participat en una jornada on han usat la 'moneda pròpia' de la República; el cat. També han cremat banderes espanyoles com a protesta per la repressió de l'Estat, a més d'organitzar un gran dinar i altres activitats culturals. El Consell per la República ha donat públicament suport a l'acció, a més de convocar a la gent a participar-hi a través de les xarxes socials. 

Durant la jornada independentista organitzada a la localitat osonenca, tocant a Vic, hi participa la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, i el vicepresident de l'entitat, Jordi Pesarrodona. També ha comptat amb la presència i un discurs de l'exdiputada de la CUP Gabriela Serra per impartir una xerrada sobre el Debat Constituent. La jornada ha donat el tret de sortida quan tres manifestants vestits de blanc i emmascarats han ocupat la balconada de l'ajuntament de Folgueroles al crit d'"independència!". Des d'allà han proclamat que aquest moviment és "irreductible" i que té la llavor en l'1 d'octubre i les manifestacions d'Urquinaona. "Aquesta vila ha quedat alliberada i en conseqüència ja no estarà sotmesa a la repressió espanyola i regiran els drets humans", han exclamat. Els manifestants des del balcó de l'ajuntament han argumentat: "Volem crear un moviment que generi l'embat definitiu contra l'Estat i exercir un control del territori".

programa de la jornada
programa de la jornada
bandera espanyola Forgueroles
 

Els actes que han seguit s'han fet sobre una tarima que comptava amb una pancarta darrere on es carregava contra els partits polítics i la taula de diàleg. "Sou 74 diputats... per fer què?", o, "Per vendre'ns falses taules de diàleg?", mostra el fons que ha acompanyat totes les intervencions sobre l'escenari.