Mentre a Madrid es reunien Santos Cerdán i Jordi Turull en una trobada "productiva" entre el PSOE i Junts, el ministre de Justícia i Presidència, Félix Bolaños ha mantingut una reunió telemàtica amb Josep Maria Jové, president del grup parlamentari d'ERC i president del Consell Nacional dels republicans, segons ha publicat l'ACN. Aquesta reunió es produeix l'endemà que s'acabés el termini per presentar esmenes a la llei d'amnistia, i tot i que ERC havia anat repetint que obrien la porta a presentar-ne per enfortir la llei davant una previsible ofensiva judicial, sempre que aquestes tinguessin opcions de prosperar, va acabar registrant-ne de conjuntes amb el PSOE —i altres partits del bloc de la investidura—, però també en solitari. Aquesta reunió hauria servit per abordar la negociació de les esmenes

El PSOE rebutja l'esmena per incloure el Tsunami i els CDR a l'amnistia 

Sobre la botzina del registre del Congrés, ERC i Junts van presentar esmenes en solitari per, entre altres coses, blindar el cas del Tsunami Democràtic i dels CDR de les acusacions de terrorisme a les quals s'enfronten. Els dos partits independentistes van registrar les esmenes per separat, però en tots dos casos proposaven suprimir l'article que recollia l'exclusió de l'amnistia dels actes tipificats com a delictes de terrorisme. El PSOE, però, ha mantingut en les seves esmenes (presentades conjuntament amb ERC, BNG i EH Bildu) la negativa a un major blindatge a Tsunami i CDR, que cerquen els partits independentistes per esquivar les maniobres del jutge Manuel García-Castellón. Preguntat avui dimecres per aquesta qüestió, Bolaños ha allunyat la possibilitat d'incloure'ls en la llei d'amnistia. El ministre ha assegurat així que el seu partit està "molt convençut" que els delictes greus han de quedar fora de l'amnistia, "com ja ho estan a la proposició de llei". 

El termini per presentar esmenes es va acabar aquest dimarts a les sis de la tarda. Ara és el torn de la ponència, un grup format per un diputat de cada grup parlamentari que treballarà la llei a porta tancada i decidirà quines modificacions accepta i si n’afegeix de noves. Això arribarà demà dijous, 18 de gener. D’aquí en sortirà l’informe de la ponència. A continuació, entrarà en joc la Comissió de Justícia, que estudiarà, debatrà i votarà l’informe que li remeti la ponència i es pronunciarà sobre les esmenes que no s’acceptin a la ponència i que els grups parlamentaris vulguin mantenir vives. La sessió de la comissió, que serà pública i tindrà lloc el dia 23 d'aquest mes, aprovarà, previsiblement, el dictamen.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!