La reunió entre Jordi Turull i Santos Cerdán, que ha tingut lloc aquest dimecres al Congrés dels Diputats, ha durat aproximadament una hora i mitja. Tot i l’expectativa que ha generat aquesta cita, cap de les dues parts ha sortit a explicar quin ha estat el contingut de la trobada, en la qual també hi ha participat Míriam Nogueras. La reunió s’ha celebrat just després del desgavell de la setmana passada; en què Junts i PSOE no van pactar fins a l’últim minut contrapartides a canvi de l’aval dels independentistes als decrets llei del govern espanyol. Després de l’enrenou que ha generat també la delegació de competències en immigració i les esmenes a la llei d’amnistia, Jordi Turull ha abandonat la cambra baixa destacant la “feina productiva” de la trobada. Fonts del PSOE emmarquen en la “normalitat” i el “treball” la cita d’aquest dimecres.

A l'entrada de la reunió, Santos Cerdán ha insistit que és “una reunió de treball com moltes altres” que tindran, ha apuntat que avui cap de les dues parts pretenia “acordar ni comunicar res”, i ha assegurat que quan hi hagi un acord el faran públic. El número tres del PSOE, que ha asseverat que les relacions entre els socialistes i Junts “continuen fluides”, no s'ha pronunciat sobre les esmenes a la llei d'amnistia i ha reiterat que el detall de la delegació de competències d'immigració es discutirà durant la tramitació de la llei orgànica al Congrés. A més, ha replicat que “evidentment” no parlaran del referèndum.

Les declaracions de Turull no han arribat fins al final de la reunió, quan abandonava el Congrés dels Diputats: "Ha sigut una reunió de treball i en farem moltes perquè tenim feina a fer i la farem ben feta; només fem declaracions quan hi ha acord o desacord; hem fet una feina productiva i farem bastantes reunions més, a Madrid, Barcelona i també amb el mecanisme internacional", ha assenyalat. 

També s'ha referit obertament a aquesta reunió Félix Bolaños. El ministre de la Presidència també ha emmarcat aquesta trobada en les relacions "totalment normalitzades" entre les dues formacions. "Fa no massa anys, Junts actuava fora de la Constitució i de les institucions democràtiques, i ara amb diàleg i feina, i també dificultats, és clar que sí, arribem a acords" que "beneficien la vida de les persones", ha destacat el també màxim titular de la cartera de Justícia.

Una reunió sense detalls

El dia de la trobada el van fer públic dilluns fonts de la direcció del PSOE, sense especificar-ne més detalls. Turull havia avançat minuts abans en una entrevista a TV3 que es reunirien durant el mes de gener. Aquest dimecres, des de primera hora, els periodistes feien guàrdia a la porta de l'edifici de l'ampliació IV del Congrés, al número 40 de la Carrera de San Jerónimo, a l'espera dels protagonistes. A dos quarts de deu del matí, hi ha arribat Míriam Nogueras, portaveu de Junts al Congrés, que no ha fet declaracions, acompanyada de la diputada Marta Madrenas. Abans havien aparegut Pilar Calvo i Josep Maria Cruset.

Aquesta trobada es produeix menys de 24 hores després de les esmenes a la llei d'amnistia: Junts en va presentar dotze en solitari, el PSOE en va pactar vuit amb ERC, Sumar, Bildu i el BNG, i els republicans en van registrar quatre a part. Entre les divergències entre els partits independentistes i els socialistes, hi havia l'eliminació de l'exclusió del terrorisme, la menció explícita a les qüestions prejudicials i el no retorn de les multes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!