El govern espanyol allunya la possibilitat d'incloure el Tsunami Democràtic i els CDR a l'amnistia. ERC i Junts proposen en les seves esmenes a la proposició de llei, registrades per separat, eliminar el punt que exclou del marc de l'amnistia els condemnats per sentència ferma per delictes de terrorisme, una modificació de la qual el PSOE sempre ha recelat. És una modificació que l'independentisme argüeix que és necessària per esquivar les maniobres del jutge Manuel García-Castellón. Malgrat això, el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, insisteix que el PSOE està “molt convençut” que “els delictes greus han d'estar exceptuats de l'amnistia, com ja ho estan a la proposició de llei”.

Bolaños ha posat en relleu que les esmenes que el PSOE ha pactat amb ERC, Sumar, Bildu i el BNG són “totes tècniques” i serveixen per “reforçar una proposició de llei que ja de per si és sòlida i impecable des del punt de vista legal i absolutament conforme amb la Constitució”. Ha deixat clar que “aquestes són les esmenes a les quals el PSOE dona suport” i ha afegit que, “sobre aquesta base i amb aquests principis”, continuaran dialogant durant la tramitació parlamentària. Així mateix, ha reconegut que “amb altres grups que no van signar aquestes esmenes”, en al·lusió a Junts, “també es va treballar i es va avançar molt”.

Preguntat pel nou informe dels lletrats del Congrés sobre l'amnistia que posa en dubte que sigui constitucional i que apunta que caldria reformar la Carta Magna, Bolaños no s'ha volgut mullar en excés i ha asseverat que “hi ha diferents informes, de penalistes, de catedràtics de Constitucional, també de lletrats del Congrés i tots ells són respectables” i s'analitzaran des del govern espanyol. El ministre ha sostingut que fa uns dies hi va haver un altre informe dels lletrats de la Cambra Baixa que no identificava “cap dubte sobre la constitucionalitat” de l'amnistia i que el març del 2018 també en van elaborar un altre, on també concloïen que l'amnistia era “absolutament constitucional”. “Respectem tots els informes, els treballem, els analitzem i els estudiem i les opinions jurídiques són llibres”, ha reblat.

Una reunió de “total normalitat” entre Junts i el PSOE

En relació amb la reunió d'avui entre Jordi Turull i Santos Cerdán, Félix Bolaños ha considerat que és una reunió de “total normalitat” entre dues forces polítiques i ha celebrat que ara “es mantinguin unes relacions normalitzades com hauria hagut de ser sempre i no va ser”. El ministre ha apuntat que “no fa gaires anys, Junts actuava fora de la Constitució i de les institucions democràtiques i ara, amb diàleg, amb feina i amb dificultats”, s'assoleixen acords entre juntaires i socialistes “en benefici de la gent”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!