El secretari general de Junts, Jordi Turull, i el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, estan reunits al Congrés dels Diputats per redreçar la relació entre juntaires i socialistes. Els números 2 i 3 de les dues formacions s'han citat a les dependències dels grups parlamentaris sense fer públic l'hora i el lloc concret de la trobada. La reunió arriba l'endemà del registre de les esmenes a la llei d'amnistia, que Junts va presentar en solitari i el PSOE va pactar amb ERC, Sumar, Bildu i el BNG, i una setmana després de la negociació in extremis que va conduir a l'abstenció dels de Puigdemont per facilitar la convalidació de tres decrets a canvi de la delegació de les competències en immigració a la Generalitat, entre altres qüestions.

A l'entrada de la reunió, Santos Cerdán ha insistit que és “una reunió de treball com moltes altres” que tindran, ha apuntat que avui no pretenen “acordar ni comunicar res” i ha assegurat que quan hi hagi un acord el faran públic. Cerdán, que ha asseverat que les relacions entre el PSOE i Junts “continuen fluides”, no s'ha pronunciat sobre les esmenes a la llei d'amnistia i ha reiterat que el detall de la delegació de competències d'immigració es discutirà durant la tramitació de la llei orgànica al Congrés. A més, ha replicat que “evidentment” no parlaran del referèndum. Per la seva banda, Jordi Turull ha esquivat les preguntes dels periodistes: “Mentre parlem, no comentem res”.

Una reunió sense detalls

El dia de la trobada el van fer públic fonts de la direcció del PSOE dilluns, sense especificar-ne més detalls. Turull havia avançat en una entrevista a Els Matins de TV3 que es reunirien durant el mes de gener. Des de primera hora, els periodistes feien guàrdia a la porta de l'edifici de l'ampliació IV del Congrés, al número 40 de la Carrera de San Jerónimo, a l'espera dels protagonistes. A dos quarts de deu del matí, hi ha arribat Míriam Nogueras, portaveu de Junts al Congrés, que no ha fet declaracions, acompanyada de la diputada Marta Madrenas. Abans havien aparegut Pilar Calvo i Josep Maria Cruset.

Aquesta trobada es produeix menys de 24 hores després de les esmenes a la llei d'amnistia: Junts en va presentar dotze en solitari, el PSOE en va pactar vuit amb ERC, Sumar, Bildu i el BNG i els republicans en van registrar quatre a part. Entre les divergències entre els partits independentistes i els socialistes, hi havia l'eliminació de l'exclusió del terrorisme, la menció explícita a les qüestions prejudicials i el no retorn de les multes.