1.329 nits. Són les que va passar el president d'ERC, Oriol Junqueras, a la presó per l'1 d'Octubre fins que el passat 23 de juny es van concedir els indults als presos polítics. Durant tot aquell temps el líder republicà va seguir manant  a distància des de les parets de Soto del Real i Lledoners, i ara segueix movent els fils del partit, però també està recuperant la visibilitat robada: sent altaveu en l'opinió pública deixant clars els posicionaments del partit en temes com els pressupostos o la taula de diàleg, o bé donant força a les campanyes electorals que vindran, com les municipals.

Aquesta doncs serà l'estratègia de Junqueras per fugir de la condemna de la inhabilitació: mantenir el seu lideratge malgrat que no es pugui presentar com a candidat ni assumir càrrecs públics. Des que ha començat el curs polític després de l'aturada d'estiu -el mes de juliol es va trobar amb el president Carles Puigdemont a Waterloo-, Junqueras s'ha fet veure en múltiples actes, i en tots ells ha repetit per activa i per passiva la proposta per la via del diàleg que després reprodueixen tots els altres dirigents d'ERC en el dia a dia.

Així, en l'acte de la Diada, va treure pit assegurant que la proposta del seu partit "és la millor", i que el camí per guanyar passa per ser més i més forts. Malgrat els retrets entre els partits independentistes que hi va haver aquella jornada, poques setmanes després Junqueras es va fer veure en la concentració de suport de Carles Puigdemont -a causa de la seva detenció- a Sant Vicenç dels Horts.

Després va arribar un nou embat: la decisió del Tribunal de Comptes de rebutjar els avals, i el president republicà va tornar a treure pit en el Consell Nacional del partit, aquest cop reivindicant que el seu partit va avalar part de les fiances tant de dirigents republicans com de Junts.

Objectiu: eleccions 2023

I enmig de tot plegat, maquinària engegada per a les eleccions municipals de 2023, que preveuen una campanya molt llarga, ja que diversos partits s'han posat ja mans a la feina. Esquerra Republicana va fer el seu acte inicial a Lleida amb una sala plena per escoltar alcaldes d'ERC i, en especial, a Junqueras, que va assegurar que la independència només és possible si es construeix des del món municipal, les alcaldies, pobles i barris. 

És així com ara el líder republicà prendrà partit en aquest món municipal on actualment ERC és la primera força municipalista i vol mantenir i millorar la seva posició en la següent cita electoral, tasca on Junqueras podrà participar, i més tenint en compte la seva experiència en el món local, ja que va ser alcalde del seu poble.

Oriol Junqueras en Lleida / ERC

Oriol Junqueras en l'acte municipalista de Lleida / Marc Puig 

Un altre espai que Junqueras vol conquerir és el món universitari. El president d'ERC va ser professor d'història a la UAB, i ara que no pot exercir també per la inhabilitació, va voler tornar a trepitjar les aules en un acte de les joventuts del partit: des d'una aula de l'Autònoma va fer un acte que combinava tocs de míting polític amb classe d'història. Sigui com sigui, va assegurar voler mantenir aquestes sessions en el futur. 

10 anys de lideratge

I del futur parlaran els republicans aquest dissabte, que han programat a les 18.30 hores un acte a la Llotja de Mar amb les intervencions de Junqueras i la secretària general, Marta Rovira. Aquest serà la primera trobada exclusivament presencial que farà el partit amb la militància des que va començar la pandèmia, i els republicans preveuen abordar en ella les principals línies de treball establertes per aconseguir la república catalana.

L'acte coincideix amb que ara fa 10 anys que Junqueras i Rovira lideren el partit, un fet que ha rememorat ERC a les xarxes socials mitjançant un vídeo on comenten la jugada. Junqueras assegura que un dels moments més durs d'aquest temps va ser quan Rovira va haver de marxar a l'exili, mentre que Rovira destaca que el moment més emocionant d'aquest temps va ser l'1 d'Octubre.

 

En la imatge destacada, Oriol Junqueras a la UAB / Sergi Alcàzar