Cristóbal López Romero, nascut a Almeria el 19 de maig de 1952, és avui un dels cardenals més reconeguts de l’Església catòlica, amb una trajectòria que combina les seves arrels a Catalunya amb una extensa experiència internacional. Tot i que fa dècades que viu i treballa a l’estranger, quan era un nen la seva família es va traslladar a Badalona, on va créixer al barri de Sant Crist. Va estudiar als salesians, congregació a la qual acabaria dedicant la seva vida, i va fer la professió perpètua el 1974. Va rebre la seva formació acadèmica a Catalunya, on es va llicenciar en Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona i va cursar estudis de teologia al seminari salesià de Barcelona, ciutat on també va ser ordenat sacerdot. A més, López Romero va viure durant més d’una dècada a la comunitat salesiana de la Verneda, a Barcelona, on va treballar amb joves i amb la comunitat gitana, una experiència que defineix la seva vocació social i pastoral. Aquest bagatge català no només li ha deixat un profund coneixement de la realitat social i cultural del país, sinó que també li ha permès mantenir el català com a llengua habitual, fet que el fa molt conegut i apreciat en els cercles eclesiàstics catalans. A més, ha tornat en diverses ocasions a Catalunya per participar en esdeveniments i mantenir el contacte amb la seva terra d’adopció.

La trajectòria internacional de Cristóbal López té tres noms: Paraguai, Marroc i Bolívia i va començar el 1984, quan va demanar ser enviat a missions i va marxar al Paraguai. Allà va passar gairebé dues dècades i va assumir responsabilitats importants com a provincial dels salesians, president de la conferència de religiosos i assessor del Ministeri d’Educació, a més de fundar l’Associació de Comunicadors Catòlics del país. Posteriorment, va treballar a Bolívia i al Marroc, on des del 2017 és arquebisbe de Rabat i, des de 2019, cardenal nomenat pel papa Francesc. Ara, Cristóbal López Romero, de 72 anys, podria ser escollit papa, tot i que ell ha negat públicament cap mena de voluntat.

46 anys de servei, tres continents

Nascut a Almeria i criat a Badalona, Cristóbal López Romero porta més de quatre dècades dedicades al servei sacerdotal i missioner, amb una trajectòria que l’ha portat a viure i treballar en tres continents. Ordenat sacerdot el 1979 a Barcelona, va començar la seva tasca pastoral a Catalunya, on va viure i treballar amb joves i comunitats vulnerables i desafavorides. El 1984 va demanar ser enviat a missions i va marxar al Paraguai, on va passar 18 anys deixant una empremta profunda en l’àmbit educatiu i social del país. Després del seu llarg període a Sud-amèrica, López Romero va ser destinat al Marroc, on entre el 2003 i el 2010 va dirigir la comunitat salesiana i un centre de formació professional a Kenitra, prop de Rabat. Posteriorment, entre el 2011 i el 2014, va ser provincial salesià de Bolívia, on va exercir la seva tasca habitual vinculada a la supervisió d'escoles, centres de formació professional i projectes socials destinats a infants i joves en situació vulnerable. Entre el 2014 i el 2017 va tornar a Espanya per ocupar el càrrec de provincial de la Inspectoria Maria Auxiliadora, amb seu a Sevilla, i en aquest càrrec va dirigir i coordinar l’activitat salesiana a bona part del sud d’Espanya incloent-hi Catalunya. Finalment, el 2017, el papa Francesc el va nomenar arquebisbe de Rabat i, el 2019, cardenal, i així el va integrar en l’exclusiva llista d’electors del papa.

Conegut pel seu compromís amb el diàleg interreligiós i la defensa dels més desfavorits, López Romero ha creuat continents seguint la línia progressista i social del papa Francesc, a qui considera un model i amic. A més, tot i la seva projecció internacional, el cardenal manté un fort vincle amb Espanya i amb Catalunya. Cristóbal López Romero és, en definitiva, un cardenal que porta a sobre una doble nacionalitat i identitat i té unes arrels catalanes que encara avui són visibles en la seva manera de ser i en la seva llengua.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!