El líder d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i pres indultat, Oriol Junqueras, ha avisat al govern espanyol sobre la posada en llibertat del president a l'exili, Carles Puigdemont: "Que el govern espanyol en pregui bona nota".

Junqueras en la concentració de suport a Puigdemont a Sant Vicenç dels Horts ha assegurat que "un cop més la justícia espanyola i el Tribunal Suprem ha tornat a demostrar la seva veritable incapacitat d'entendre la justícia". El líder republicà ha seguit i ha apuntat: "Ja no només és Alemanya, Bèlgica, Regne Unit i Suïssa, sinó també Itàlia la que desautoritza l'estratègia judicial del Suprem".

Finalment ha avisat als poders fàctics espanyols i els hi ha dit que "esperem que els poders de l'estat, Tribunal Suprem i govern espanyol, en prenguin bona nota".

Aragonès celebra la llibertat de Puigdemont

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha exigit la "llibertat total" de Carles Puigdemont i tots els represaliats. En una piulada, Aragonès ha celebrat l'alliberament de Puigdemont i ha condemnat "la persecució judicial que des de fa quatre anys el força a viure a l'exili".

De fet, Aragonès ha comparegut aquest divendres i ha assegurat que “l'Estat espanyol no ha actuat de bona fe davant de la justícia europea". "L'autodeterminació ha de ser la solució al conflicte polític", ha afirmat. Així mateix, ha demanat "prou persecució política, prou repressió".

ERC descarta canvis en la taula

Tot i la pressió que ha posat sobre la taula de diàleg la detenció de Puigdemont, la consellera de Presidència Laura Vilagrà ha confirmat que la detenció del president a l'exili no alterarà el desenvolupament l'estratègia del Govern a la taula de diàleg amb l'executiu espanyol. 

Durant una entrevista al programa Tot es Mou de TV3, Vilagrà ha declarat que tot i que la detenció els "ha posat en alerta i no genera confiança", ells compten amb "una línia marcada que hem de seguir" perquè - justifica - "si no aquesta perd molta força". 

"La taula de negociació acaba de començar i el que farem ara justament és mirar al govern i dir-li que això [la repressió] s'ha d'aturar immediatament. És a dir, que hem d'abordar l'amnistia i l'autodeterminació atès que aquesta és l’única sortida que tenim", ha continuat la dirigent d'ERC. 

La detenció del Puigdemont, quan segons la defensa del president hauria de tenir l'euroordre suspesa, arriba una setmana després de la taula de diàleg, coixa per l'absència de Junts per Catalunya. I arriba també quan s'inicia la negociació dels pressupostos de l'Estat, on els vots dels partits independentistes seran claus perquè Pedro Sánchez torni a aprovar uns comptes públics. S'afegeix un nou element damunt la taula: la situació dels exiliats que no van resoldre els indults parcials.

Imatge principal: Oriol Junqueras en un acte. ACN