Falta més d'un any per a les eleccions municipals de 2023 però els partits catalans ja hi tenen la vista posada i tota l'energia concentrada. És el cas d'Esquerra Republicana, que avui ha donat el tret de sortida a la cursa per triomfar en uns comicis que Oriol Junqueras ha situat com els més importants: "La independència només és possible si la comencem a construir des del món municipal, des de les alcaldies, pobles i barris del nostre país".

El president del partit, que coneix molt bé el món municipal després d'haver estat alcalde del seu poble, Sant Vicenç dels Horts, ha pronunciat aquestes paraules en la cloenda d'un acte fet a Lleida, ciutat on ERC té l'alcaldia amb Miquel Pueyo, que ha estat qui ha donat la benvinguda a l'acte. De les passades eleccions municipals els republicans són la primera força municipalista del país, amb 360 alcaldies i 3.114 regidors, i aquesta força l'han volgut mostrar i reivindicar en un acte on han intervingut, entre d'altres, l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i també qui fou guanyador de les últimes eleccions de Barcelona, Ernest Maragall, que finalment no va aconseguir l'alcaldia. També hi ha assistit la portaveu d'ERC al Parlament, Marta Vilalta.  

 

Junqueras ha estat rebut amb una gran ovació, i des d'allà ha reivindicat que no s'ha de tenir por de defensar davant la gent els valors i aspiracions de Catalunya de convertir-se en una república i lluitar democràticament per la independència, i ha fet un discurs també amb tons socials, assegurant que volen representar el conjunt de totes les classes i grups socials "que estan disposats a treballar cada dia per un projecte comú i una societat millor".

"Tenim el deure de ser un reflex el més fidel possible d'aquesta societat", ha reiterat Junqueras, que ha remarcat que un dels reptes que afronten és convertir-se en els "veritables representants d'una part de la societat que està exclosa dels drets polítics, socials, econòmics i civils".

En el torn de les intervencions dels representants municipals, l'alcalde lleidetà ha afirmat que "la república comença des de l'àmbit municipal", mentre que Ricomà ha dit que treballen per un futur amb polítiques d'equitat. Per últim, Maragall ha demanat assumir la construcció de l'aliança republicana tenint en compte la suma de veus.

La portavoz de ERC Marta Vilalta / ERC

La portaveu d'ERC al Parlament, Marta Vilalta / Marc Puig (ERC)

Per la seva banda Vilalta ha dit que volen liderar les institucions per posar els recursos públics al servei de la gent: "Els fonaments per poder construir la República Catalana són els ajuntaments, un bons fonaments que ens permeten servir millor la gent", ha afegit.

Aquesta trobada arriba just després que al Consell Nacional d'ERC celebrat aquest cap de setmana la militància aprovés el reglament de les eleccions municipals per aquest 2023. 

A la imatge destacada, el president d'ERC, Oriol Junqueras / Marc Puig (ERC)