Un dia després que ERC hagi anunciat que ha pagat dos dels gairebé cinc milions i mig d'euros que el Tribunal de Comptes reclama com a fiança a la trentena d'ex-alts càrrecs de la Generalitat i dels retrets de Junts sobre "partidismes en temes de solidaritat antirepressiva", el líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha tret pit i s'ha manifestat orgullós de l'acció que ha dut a terme el seu partit: "Estem al costat de tots sense excepció. Hi posem totes les nostres eines i recursos, amb modèstia, però també amb orgull". 

En l'inici del Consell Nacional del partit que se celebra aquest matí a Barcelona, la militància republicana ha aplaudit amb força la gestió d'ERC amb els avals, ben igual com s'ha vist per les xarxes socials. Ha estat després d'aquesta ovació que el líder republicà ha carregat amb força contra el "malanomenat" Tribunal de Comptes, que ha dit que és un òrgan que compleix una missió política per encàrrec dels partits polítics que han escollit els seus membres: "Intenten embargar les cases on viuen els nostres fills", ha exclamat. 

Per això ha demanat que tothom sigui conscient de la "magnitud de la repressió" a la qual està sotmès l'independentisme, que ha assegurat que és igual a "l'amenaça democràtica" que representen: "Tothom hauria de ser conscient i estar preparat com ho estem nosaltres. Tothom hauria de ser al costat de tots els independentistes i sobretot de tots els demòcrates d'aquest país", ha afegit Junqueras.

Avís al govern espanyol

Ha aprofitat la seva intervenció per avisar al govern espanyol que, si volen aconseguir el suport dels republicans en l'aprovació dels pressupostos, cal abans que siguin bons pel conjunt de la ciutadania: "Quan són bons per la societat és evident que tindran el nostre suport. Nosaltres no donem suport als pressupostos de cap formació política en concret ni d'un govern en concret, donem suport als pressupostos que són bons per la societat", ha afirmat, avisant que a hores d'ara "queda molt camí per recòrrer" perquè tinguin el seu suport. 

En aquest sentit ha detallat que la seva postura a hores d'ara no és afirmativa perquè no estan contents amb el grau de compliment dels acords que es van assolir quan ERC va donar suport als pressupostos de l'exercici anterior, per això ha marcat com a condició indespensable que es compleixin les inversions pactades: "El govern espanyol hauria d'haver après que no és la primera vegada que ens veiem obligats a tombar uns pressupostos perquè no són bons per la ciutadania", ha avisat. 

Ha acabat la seva intervenció reivindicant una vegada més la necessitat de tenir una república independent com a eina per poder "afrontar amb plenitud" els reptes que comporta construir un país just i pròsper: "És el millor instrument perquè tots els ciutadans se sentin protegits per les seves institucions".

"El nostre compromís amb la independència és insubornable i només hi ha un camí: ser cada vegada més i més forts i demostrar cada dia que cada una de les decisions que prenem en qualsevol àmbit són realment útils pels ciutadans", ha afegit Junqueras, que ha tancat afirmant que amb la mateixa força que han afrontat la presó i ara l'exili forçós, treballen per fer de Catalunya un país independent.