Més enllà del temps de presó que han hagut de suportar els presos polítics per l'1-O, l'ombra de la condemna va més lluny, materialitzada entre altres qüestions, amb les inhabilitacions, que impedeixen als líders independentistes ocupar qualsevol càrrec públic. Davant la impossibilitat de tornar a les aules com a professor, avui el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha trepitjat Universitat Autònoma de Barcelona -on en un passat va ser professor de fins a 11 titulacions- per fer una xerrada que ha combinat intervencions pròpies de míting polític amb una sessió de classe d'història del segle XX. 

"El referèndum i la declaració d'independència eren imprescindibles per a la nostra credibilitat. No en podíem prescindir perquè ens jugàvem la credibilitat del projecte que representem", ha afirmat Junqueras davant una aula plena de la Facultat de Lletres i Filosofia -en una xerrada organitzada pel Jovent Republicà- que no ha estat prou gran per acollir a tots els joves i no tan joves que s'hi han adreçat, i que finalment han decidit seguir la xerrada des de l'exterior tot mirant per les finestres.

Acto Oriol Junqueras aula UAB represión independentismo, cola puerta clase - Sergi Alcàzar

Diversos assistents han seguit la xerrada des de l'exterior / Sergi Alcàzar

Des d'allà Junqueras ha explicat que del 2017, es queda amb l'aprenentatge del compromís que va assolir i defensar el moviment, i ha dit que els fets d'octubre demostren ara per sempre més, que quan l'independentisme diu que farà una cosa, la fa: "I ho volem fer tan bé i amb tanta força i consensos, que no només ho fem, sinó que guanyem". 

Junqueras ha repassat durant més d'una hora i mitja diversos temes que ha il·lustrat, com li agrada fer en tant que historiador, amb episodis històrics com la Canadenca, de la qual ha ressaltat el rol de Salvador Seguí i la seva aposta pel diàleg per resoldre la situació: "És important respectar totes les opinions i sobretot aprendre d'aquells amb qui creiem que no estem d'acord. Ens fem grans en la mesura que som capaços d'interpel·lar a gent diversa", ha assenyalat el president d'ERC.

I en aquest sentit ha reivindicat la universitat pública com un espai on compartir i confrontar idees, i s'ha manifestat molt feliç de tornar a ser en una aula: "Per molt que intentin evitar que ens retrobem fent classes, no ho poden impedir. Si tanquessin les aules i finestres, ho faríem a la plaça, ho faríem on sigui. L'ànsia de trobar-nos no la poden apagar", ha afirmat Junqueras, que ha dit als assistents que establirà el compromís d'anar venint a les facultats per fer xerrades.

Comunitat contra el poder

En un discurs marcadament social, ha subratllat la democràcia i l'estat del benestar com a dos elements claus en la societat, i ha reivindicat un sistema de salut pública que "blindi i vacuni" la societat davant les adversitats, a partir de la posada en comú dels patrimonis i salaris de la gent.

"Hi ha grups socials que no necessiten la democràcia per intentar fer prevaldre els seus interessos, perquè són propietaris de grans entitats financeres, de grans mitjans de comunicació o de patrimonis de qualsevol mena. Nosaltres només ens tenim a nosaltres", ha afegit el líder republicà, que ha fet valdre la comunitat, i ha carregat contra la dreta, de qui ha dit que la seva principal eina per mantenir-se al poder és "sembrar la por".

També ha reivindicat que "el poder" té por d'aquells que són capaços de construir "grans projectes compartits entre grups socials diferents", pel que ha opinat que les idees bones no són patrimoni d'un sol projecte polític, sinó les universals: "Sabem que són universals quan constatem i veiem que interpel·len a generacions d'edats molt diferents".

UAB, pancarta, Oriol Junqueras - Sergi Alcàzar

Junqueras ha estat rebut amb una pancarta de benvinguda / Sergi Alcàzar

Per tot plegat ha cridat un cop més ser més per aconseguir més força, i convèncer també a aquells amb qui potser "fa mandra": "Ningú ens pot fer creure que és possible construir un gran projecte democràtic contra la corrupció si no som capaços d'implicar-hi grans ciutats del país com Sabadell, Badalona, Terrassa o Lleida, el món del treball, de l'empresa, de la cultura i intel·lectuals", ha tancat Junqueras, que ha afirmat que els drets es guanyen i es conquereixen amb grans majories.

Mentre que a començaments de mes hi va haver altercats en aquesta mateixa universitat per una pancarta del grup unionista 'S'ha Acabat', l'acte de Junqueras s'ha celebrat sense cap incident més enllà d'una única persona que s'ha acostat per fer un crit en contra. De fet, Junqueras s'hi ha referit en el seu discurs: "Tenim tots el deure d'estar aquí i parlar amb tothom, amb els que criden per la finestra i els que estan asseguts aquí", ha declarat. 

A la imatge destacada, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, en una aula de la Facultat de Lletres de la UAB / Sergi Alcàzar