Havia de ser una jornada per recuperar la gran mobilització de l'independentisme. Després d'un 2020 definit per la pandèmia, amb un Onze de Setembre auster i desinflat, la Diada de l'any passat encara mantenia alguna anomalia. Malgrat que la Generalitat eliminava el límit de reunions de deu persones pocs dies abans de la data assenyalada, la mascareta encara era protagonista en tots els actes institucionals i també a la manifestació unitària de l'independentisme, que segons l'organització reunia 400.000 persones (xifra que superava les expectatives). La Diada 2022, ja sense cap vestigi de la pandèmia, havia de recuperar la plena normalitat. I ho farà en relació amb els actes institucionals i reivindicatius, que seran nombrosos. Però la d'aquest any serà una jornada esquitxada no per la pandèmia, sinó per les picabaralles entre l'independentisme a conseqüència de la decisió del president Pere Aragonès de no assistir a la manifestació unitària. Sigui com sigui, la mobilització confia superar-se i revifar als carrers.

 

1️⃣1️⃣ Diada 2022: Com serà? Tot el que se sap de la manifestació de l'11 de setembre

🚶 Manifestació 11 de setembre a Barcelona: Recorregut per la Diada 2022

Com cada any, la Diada Nacional començarà un dia abans, el 10 de setembre, amb un parell d'actes tradicionals aquella vesprada. Per encetar, hi haurà l'habitual marxa de torxes fins al Fossar de les Moreres, que hi arribarà a quarts de nou després de partir de la plaça Valentí Almirall a les 19.30 hores. S'hi farà l'homenatge als caiguts durant el Setge de Barcelona el 1714, amb la presència política de diverses formacions, entre les quals hi ha Esquerra Republicana i Junts. Cap a la mateixa hora tindrà lloc el discurs institucional del president de la Generalitat a les 21 hores, que aquest any es farà des del Fòrum romà d'Empúries, seguint amb la voluntat d'Aragonès d'"apropar les institucions" a tot el territori. I l'endemà a primera hora, ja Onze de Setembre, hi haurà la també tradicional ofrena floral al monument a Rafael Casanova, a Barcelona, amb l'assistència del president de la Generalitat, els dos partits a l'executiu català, el PSC i els comuns, i altres administracions i institucions catalanes.

Òmnium sí que atreu el president

És a partir del migdia que comencen els principals actes reivindicatius de la jornada. A partir de les 10 hores, Òmnium Cultural inaugurarà el seu espai al passeig Lluís Companys, sota l'Arc de Triomf, amb una fira d'entitats que posteriorment també aplegarà un concert d'Eufòria. Abans de la música, però, al migdia tindrà lloc el seu esdeveniment central, l'acte polític sota el lema 'Fem un país lliure' que destacarà per la seva transversalitat: els parlaments del president de l'entitat, Xavier Antich, seran escoltats per la plana major de l'independentisme, sense cap absència. Hi seran institucions, entitats del país i els partits, amb una delegació encapçalada per Oriol Junqueras, Marta Vilalta, Carme Forcadell i Raül Romeva en nom d'ERC; Laura Borràs i Jordi Turull per Junts; i la CUP, amb la presència de Dolors Sabater i Carles Riera; a més de l'Assemblea Nacional Catalana, amb Dolors Feliu. Fins i tot hi serà el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que s'ha convertit en un dels protagonistes de la jornada, malgrat intentar evitar-ho.

EuropaPress 3928079 presidente cataluna pere aragones lider erc oriol junqueras 3d (1)
Pere Aragonès, Oriol Junqueras i altres figures d'ERC, a la manifestació de la Diada l'any passat / Foto: Europa Press

L'ANC confia en l'èxit, malgrat l'ofensiva d'ERC

I és que el mateix president ha propiciat la polèmica després d'anunciar que no participarà en la principal acció de la Diada, la manifestació unitària de l'independentisme. Una decisió que ha generat tensió entre els partits, i també amb l'ANC. El motiu de tot plegat és el missatge de la mobilització, que acusa els partits d'haver-se "acomodat" i "deixat de costat" el conflicte amb l'Estat, per la qual cosa aposten per passar per davant dels partits "amb foc nou a les institucions" si fa falta. La plana major dels republicans no hi serà, i la seva demanda de replantejar el missatge ha estat rebutjada per l'ANC. Sí que hi seran Junts, amb tota la seva direcció nacional i els consellers de l'executiu català, i la CUP, amb Dolors Sabater. Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència també hi donen suport.

I els centenars de milers de persones que els acompanyaran. Amb la intenció de recuperar la força de l'independentisme als carrers, la manifestació centralitzada a Barcelona busca superar les xifres de l'any passat, malgrat l'amenaça de la desmobilització pel context. A diferència d'altres anys, quan s'ha realitzat una concentració massiva d'esperit festiu, l'edició d'enguany serà una marxa en moviment que, sumada al color negre de la samarreta, vol denotar la seriositat del moment i es presenta més "reivindicatiu". Per assegurar una bona assistència, l'ANC ja s'ha encarregat de posar en marxa una gran flota d'autocars des de tots els punts del territori, i de moment ja n'hi ha més de 150 de tancats. També s'han organitzat algunes accions sorpresa, amb una gran pancarta en el recorregut de la marxa i una macroestelada a la plaça Sant Jaume.

El públic està cridat a reunir-se a partir de dos quarts de cinc de la tarda al llarg de tota l'avinguda Paral·lel. De fet, s'han dibuixat un total de deu trams que serviran perquè la gent pugui repartir-se de manera més espaiada i trobar-se amb gent de les mateixes contrades. Serà a les 17.14 hores quan s'iniciarà el recorregut pel Moll de la Fusta i el passeig d'Isabel II fins a l’avinguda Marquès de l’Argentera. La previsió és que la capçalera arribi davant l'Estació de França, on hi haurà l'escenari, a dos quarts de set. Aleshores arrencarà l'acte polític central amb les intervencions de Dolors Feliu, Xavier Antich, i el president de l'AMI, Jordi Gaseni. L'acte acabarà amb una actuació musical seguida de l'himne dels Segadors.

Concerts, i l'Esquerra Independentista a Urquinaona

Una franja horària que estarà atapeïda amb actes. I és que, més enllà de la gran manifestació unitària, hi haurà altres esdeveniments a la mateixa hora. També a dos quarts de set, Òmnium Cultural ha organitzat la seva 'Festa per la Llibertat' sota l'Arc de Triomf, que serà un conjunt de concerts d'Els Pets, Roba Estesa i Lildami, i que s'allargaran fins a la nit. Aquí sí que hi haurà una delegació d'Esquerra Republicana amb Alba Vergés, Vilalta, Forcadell i Romeva.

I no només això. També a dos quarts de set, l'Esquerra Independentista ha convocat els seus seguidors a la plaça Urquinaona, punt neuràlgic de l'independentisme més combatiu. Desviant-se fins al passeig Lluís Companys i passant pel costat d'Els Pets, la marxa continuarà desfilant fins a arribar a la plaça Comercial, davant d'El Born, cap a les 20 hores. Serà aleshores quan les principals forces del moviment (la CUP, Arran, Alerta Solidària i la Coordinadora Obrera Sindical) faran els seus parlaments. A més de la plana major dels cupaires, diverses altres organitzacions independentistes i d'esquerra s'han adherit a la crida a Barcelona. Més enllà de la capital, també hi haurà mobilitzacions a Girona, Lleida i Reus.

EuropaPress 3927720 varias personas sujetan bandera estelada manifestacion organizada izquierda (1)
Manifestació de l'Esquerra Independentista l'any passat / Foto: Europa Press

Un acte institucional amb Aragonès tanca la jornada

Finalment, la jornada reivindicativa la tancarà el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que encapçalarà un acte institucional que se celebrarà a la plaça Puig i Cadafalch, davant de les quatre columnes a Montjuïc. Serà la mateixa ubicació que l'any passat, i que en aquella ocasió va commemorar el cinquantè aniversari del discurs de Pau Casals a l'Assemblea General de les Nacions Unides, seguit d'un espectacle musical. Enguany, el fil conductor seran alguns dels episodis més rellevants de la història de Catalunya des del 1714, revisant i homenatjant la tasca que han dut a terme les dones durant aquests tres segles, i recordant que sovint han estat minimitzades, invisibilitzades i silenciades.