La Generalitat ha anunciat aquest dijous els diversos actes institucionals que organitzarà a Catalunya per recordar la Diada Nacional de l'11 de setembre. Una jornada reivindicativa que, ara per ara, encara no sap si comptarà amb la participació del president Pere Aragonès a la manifestació unitària de l'independentisme. On sí que hi serà, però, és a l'esdeveniment central d'aquell diumenge, l'acte institucional de la Diada que tindrà lloc davant les emblemàtiques torres de Puig i Cadafalch de Montjuïc i que tindrà per intenció posar l'accent en els valors, la cultura i la identitat del conjunt del poble català.

Diada 2022: Com serà? Tot el que se sap de la manifestació de l'11 de setembre

 

Amb una novetat destacada, i és que enguany el relat que farà de fil conductor de les accions que conformen l'acte pretén descriure alguns dels episodis més rellevants de la història de Catalunya des del 1714, quan les tropes borbòniques de Felip V assaltaven la capital catalana, posant fi així a la guerra de Successió i situant el territori fermament sota el control del poder central. L'acte, a més, vol revisar i homenatjar la tasca que han dut a terme moltes de les dones durant aquests 300 anys fins a l'actualitat, recordant que sovint han estat minimitzades, invisibilitzades i silenciades. Així, la Generalitat les posarà en relleu perquè la ciutadania catalana pugui fer-se hereva del seu llegat.

Al matí de la mateixa Diada, Aragonès encapçalarà la tradicional ofrena floral del Govern davant el monument de Rafael Casanova, a Barcelona. I la nit anterior, a les 21 hores del 10 de setembre, el president oferirà el també habitual discurs institucional. Mentre que l'any passat el va fer des de l'Hospital de Sant Pau, ara Aragonès es dirigirà fins al Fòrum romà d'Empúries, que la Generalitat reivindica com una "referència de l'origen i la conservació del nostre patrimoni". A més, serà el primer cop que un cap de l'executiu pronunciï el discurs de la Diada des de terres gironines. L'emplaçament no és casual, i és que la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha explicat que, des de l'inici de la legislatura, el president ha realitzat aquests actes en emplaçaments exteriors arreu del territori precisament amb la voluntat d'"apropar les institucions" a la ciutadania.

Medalles d'or i honor

Més enllà, al llarg de la setmana vinent també es farà entrega de diverses medalles. La Generalitat atorgarà dues medalles d'or el 7 de setembre a la il·lustradora Roser Capdevila i Valls, creadora de Les Tres Bessones, i al farmacèutic Antoni Vila Casas, mecenes cultural. Mentrestant, el Parlament farà entrega de les seves medalles d'honor el 8 de setembre a Núria Feliu, cantant de renom, i el músic i escriptor Pau Riba, explorador de l'expressió artística, ambdós morts aquest mateix any. Són les màximes distincions de la Generalitat i el Parlament.