Felip VI viatjarà dilluns a Catalunya per participar en l'acte de lliurament dels despatxos a la nova promoció de jutges que es convoca a l'Escola Judicial de Barcelona. El monarca tornarà a presidir aquesta cita després que l'any passat el govern espanyol vetés la seva habitual assistència a la cerimònia, que en aquella ocasió s'havia convocat el 25 de setembre, a les portes de la commemoració de l'1-O i els dies previs a la sentència d'inhabilitació de Torra. Això no obstant, aquest dilluns el Rei arribarà de nou a Catalunya en plena polèmica, aquest cop per l'ofensiva judicial contra el català.

El monarca tindrà una agenda intensa perquè, a més d'acudir a l'acte amb els nous jutges, al vespre assistirà a la celebració del 250 aniversari de Foment del Treball Nacional, durant el qual es farà lliurament de la Medalla Commemorativa al president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé.

Aragonès i Colau

A aquest acte de Foment, que se celebrarà al Museu Nacional d'Art de Catalunya i en el qual es recuperarà el sopar de gala de l'entitat, hi assistiran el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, segons ha informat la patronal catalana. Aragonès ha participat en diferents actes als quals ha assistit el monarca a Barcelona, com la inauguració del Mobile o la Fira Automobile. Això no obstant, en aquestes ocasions, tant el president com els membres del Govern eviten participar en l'habitual besamans. El Rei viatjarà a Barcelona acompanyat de la ministra de Mobilitat, Transports i Agenda Urbana, la catalana Raquel Sánchez.

La cerimònia a l'Escola Judicial se celebrarà a les 12 del migdia a l'Auditori, com s'havia fet abans de la pandèmia. 

El veto del govern de Pedro Sánchez a la presència del monarca l'any passat va provocar una profunda irritació al Consell General del Poder Judicial. El seu president, Carlos Lesmes, no es va estar d'assegurar en una conversa amb els nous jutges en acabar l'acte que el Rei li havia assegurat que li hauria agradat poder ser a la cerimònia. També durant la seva intervenció a la cerimònia, Lesmes va fer evident el malestar. "El nostre lament no sols obeeix al fet que es trenca amb una tradició de més de 20 anys, sinó també, i sobretot, perquè la presència de Sa Majestat el Rei, del cap de l'Estat, en la cerimònia de lliurament de despatxos als nous jutges respon a l'especial vincle constitucional de la Corona amb el Poder Judicial", va denunciar.

Viatges en plena polèmica

Dos anys abans, en plena vigència del 155, el gener del 2018, l'acte es va traslladar a Madrid per primera vegada després de més de 20 anys. En aquell moment es va argumentar que es canviava el lloc de la cerimònia per la commemoració dels 25 anys de la llei que havia atribuït al CGPJ la formació dels jutges. Això no obstant, també aquella decisió va provocar protestes entre els jutges.

Aquest cop el viatge del monarca a Barcelona coincideix amb l'ofensiva judicial contra el català. Aquest dijous es va saber que el Tribunal Suprem no admetia a tràmit el recurs de la Generalitat contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga a fer un 25% de la docència en català. Aquesta decisió ha provocat les protestes a Catalunya, mentre que a Madrid el govern de Pedro Sánchez ha advertit que cal executar el dictamen judicial i el líder del PP, Pablo Casado, ha arribat a reclamar un nou 155 si no s'acata l'ordre.

 

A la imatge principal, Felip VI durant un acte de lliurament dels despatxos judicials convocats a l'Auditori / Sergi Alcàzar