El rei Felip VI ha admès que li "hauria agradat" ser a l'acte de lliurament de despatxos als nous jutges que s'ha celebrat aquest divendres a Barcelona. Així ho ha fet saber al president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, a través d'una trucada telefònica que tots dos han mantingut.

Així ho ha comunicat el mateix Lesmes als integrants de l'última promoció de la carrera judicial durant una trobada que ha mantingut amb ells al final de l'acte, segons ha confirmat Europa Press. Moments abans, durant el seu discurs oficial, Lesmes ha manifestat el seu "enorme pesar" per l'absència de Felip VI en l'acte solemne al qual havia acudit durant més de 20 anys. 

Malestar al poder judicial per l'absència del Rei

El discurs del president del CGPJ ha estat acordat entre tots els membres de la Comissió Permanent, que van renunciar a fer públic un comunicat institucional perquè fos el mateix president del Poder Judicial qui evidenciés el malestar de tots els magistrats durant el seu discurs oficial.

"El nostre lament no sols obeeix al fet que es trenca amb una tradició de més de 20 anys, sinó també, i sobretot, perquè la presència de Sa Majestat el Rei, del Cap de l'Estat, en la cerimònia de lliurament de despatxos als nous jutges respon a l'especial vincle constitucional de la Corona amb el Poder Judicial", ha afegit.

 

Un acte de lliurament de despatxos atípic

Es tracta de la primera ocasió en què Felip VI, que havia confirmat inicialment la seva presència a Barcelona, no acudeix a aquest acte institucional. Un grup dels nous jutges s'ha absentat també en protesta pel que ha passat en relació amb el cap de l'Estat. 

Almenys 15 dels 62 alumnes de l'Escola Judicial convocats per a la recollida dels seus primers despatxos com a jutges no han acudit a l'acte, nou dels quals haurien avisat de la seva absència abans que es conegués l'absència del monarca, a causa de problemes relacionats amb la Covid. En finalitzar l'acte, el vocal designat a proposta del PP, José Antonio Ballestero, ha pres la paraula per demanar un "Visca el Rei" que ha estat corejat per tot l'auditori.