L'acte d'entrega oficial dels despatxos als nous jutges es farà a Madrid el proper 8 de gener, després de més de 20 anys fent-se a Barcelona, on hi ha la seu de l'Escola Judicial.

El motiu, segons fonts del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), és la commemoració del 40 aniversari de la Constitució i del 25 aniversari d'aprovació de la llei que va atribuir al CGPJ la formació dels jutges.

La Constitució va suposar la creació del CGPJ, amb seu a Madrid, i el 1994 es va atribuir la formació dels jutges a aquest organisme, formació que fins aleshores era conjunta amb els fiscals. Les primeres promocions de jutges es van formar a Madrid i van rebre els despatxos a la capital espanyola.

L'any 1997 es va inaugurar l'Escola Judicial a Vallvidrera, i des d'aleshores el lliurament de despatxos el presidia el Rei a la capital catalana en un acte solemne i multitudinari on acudien nombroses personalitats polítiques, policials i judicials, inclòs el president del CGPJ i del Suprem.

El lliurament de despatxos del passat mes d'abril va estar envoltat de polèmica; l'acte es celebrava a l'Auditori de Barcelona i més d'un centenar d'estudiants de l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) es va plantar a les portes de l'Auditori per mostrar el seu rebuig a la presència del rei Felip VI

Els joves van protestar cantant Els segadors i també raps de Valtònyc, mentre la resta cridaven "Fora les forces d'ocupació" i "Llibertat presos polítics".