El govern espanyol creu que la sentència del TSJC que obliga la Generalitat a impartir un 25% de les classes en castellà "s'ha d'executar" com totes les sentències, "perquè és ferma", però ja avança que no ho sol·licitarà expressament, perquè considera que qui ha de demanar-ne el compliment és el mateix TSJC, i no l'executiu espanyol. Així ho han apuntat aquest dimecres fonts del Ministeri d'Educació i també les ministres de Justícia i de Política Territorial, Pilar Llop i Isabel Rodríguez. Un cop les sentències són fermes, sostenen, pertoca fer que s'executi al tribunal sentenciador, i no al govern espanyol.

Per la seva banda, la ministra de Justícia, Pilar Llop, ha recordat a la Generalitat que la resolució "s'ha d'executar perquè és ferma", en declaracions al programa Espejo Público d'Antena 3. "Els procediments d'execució tenen les seves fases, cal esperar veure com es van resolent; la resolució del Suprem ratifica la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i ara cal executar aquesta sentència, perquè és ferma, i correspon al mateix òrgan sentenciador donar-li l'impuls", ha explicat la titular de Justícia.

En preguntar-li per la reacció del Govern, que ha qualificat la resolució del Suprem d'"ingerència", Llop ha explicat que a partir d'ara s'haurà d'obrir un termini de dos mesos per "reclamar la Generalitat que procedeixi al compliment de la sentència". I afegeix: "Veurem quina és la resposta de la Generalitat i depenent del que faci s'aniran fent passos", ha conclòs la ministra.

Respecte a l'acord aconseguit pel Govern amb ERC sobre la nova Llei Audiovisual, Llop ha rebutjat les afirmacions del portaveu de la formació independentista, Gabriel Rufián, que atribueix al seu partit haver "obligat" l'Executiu a acceptar una quota del 6% dels continguts de les plataformes en llengües cooficials: "A nosaltres ningú no ens ha d'obligar a una cosa que és constitucional. És una sensibilitat de la societat en determinats comunitats i territoris on les persones parlen altres llengües oficials que són cooficials amb el castellà i cal reconèixer i respectar la constitució", ha precisat. També ha remarcat que “el PSOE és un partit respectuós amb la Constitució, va votar la Constitució, va treballar en tota la fase de la Transició i reconeix la singularitat dels territoris, la singularitat de les autonomies, respecta aquest diàleg horitzontal territorial i, per descomptat, respecta les llengües oficials".

La resposta d'Educació

Sobre la sentència, el Ministeri d'Educació fins i tot ha distribuït una nota per deixar clar "que el govern espanyol no ha d'adoptar cap decisió al respecte en el moment actual del procediment" en què "correspon en exclusiva al TSJC i a la Generalitat el compliment de la sentència"

Calviño també diu la seva

Llop no ha estat l'única ministra del PSOE que s'ha pronunciat aquest matí. La vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, ha defensat que l'acord amb ERC sobre la llei audiovisual és "molt equilibrat" i "permet impulsar aquest sector audiovisual en el qual Espanya és una potència internacional". "Al mateix temps permet reforçar la capacitat de producció en les llengües i en la promoció de la nostra cultura", ha dit aquest dimecres al matí en una entrevista a RNE.

Calviño ha afirmat que el govern espanyol està "absolutament compromès amb el suport i la promoció de les llengües cooficials". "Ho veiem com una de les nostres riqueses", ha assegurat, i "és això mateix el que incorporem a la llei audiovisual". Sobre la decisió del Suprem a les escoles catalanes, res de res.

Fotografia de portada: imatge de recurs dels ministres espanyols amb la ministra de Justícia, Pilar Llop, a la dreta