L'exdiputat d'Unidas Podemos Alberto Rodríguez ha presentat aquest dilluns el seu projecte polític personal, Proyecto Drago, que el separa definitivament de la seva anterior formació. La presentació del nou projecte ha tingut lloc precisament un any després que a ell se li retirés el seu escó del Congrés dels Diputats.

El nou partit polític suposa una complicació més per a Unidas Podemos quant a la seva implantació territorial. De fet, Rodríguez ha presentat el seu nou partit com una formació que no es deu als interessos de Madrid i que obeeix simplement a allò que interessa a les persones de Canàries. Per això s'insisteix en el fet que es tracta d'una plataforma "d'obediència canària" a la que convida a adherir-se a través del seu web, proyecto-drago.info.

Rodríguez, que era secretari d'organització de Podemos, va abandonar la formació després de perdre l'escó. El juny passat ja va expressar la seva voluntat de presentar-se a les eleccions municipals i autonòmiques amb una plataforma d'obediència canària. El nom de la nova formació, Drago, és com s'anomena un arbre centenari de Tenerife. L'arbre representa l'esperit que l'exdiputat té la voluntat de representar. La presentació del partit es fa mentre Rodríguez encara està pendent que el Tribunal Constitucional es pronunciï sobre la devolució del seu escó.

Drago, sota l'alta protectora de Yolanda Díaz

Mitjans espanyols asseguren que Rodríguez llança aquest partit sota l'ala protectora de Yolanda Díaz, que té ella mateixa la plataforma Sumar. Segons publica El Periódico d'Espanya, a la presentació de Drago hi ha participat Héctor Morán, el principal assessor parlamentari de la vicepresidenta segona del govern espanyol. En canvi, el diari assegura que Podemos desconeixia que Rodríguez presentés aquest dilluns la plataforma.

En una compareixença davant dels mitjans de comunicació, Rodríguez ha assegurat que el Proyecto Drago neix amb vocació d'incorporar una representació diversa de totes les illes de l'arxipèlag i sense tancar-se a possibles aliances amb altres forces polítiques. Segons informa l'agència Efe, els periodistes han preguntat si aquestes aliances les podria fer amb Podemos o Yolanda Díaz. L'ex Podemos ha respost que això serà possible sempre que comparteixin els seus plantejaments i respectin la seva autonomia de decisió.

L'ex diputat de Podemos ha remarcat que Proyecto Drago vol recollir inquietuds de la societat canària com determinar quina és "la capacitat de càrrega" que poden suportar les illes en el seu desenvolupament turístic i creixement demogràfic i "defensar el territori" i el patrimoni natural davant d'infraestructures que consideren que representen una amenaça.

A principis de febrer, Rodríguez va presentar un recurs d’empara davant del Tribunal Constitucional reclamant que es declarés nul·la la sentència del Tribunal Suprem que li retirava l'escó al Congrés dels Diputats. El recurs, de 89 pàgines, denuncia vulneració de drets fonamentals i reclama també que es revoquin tots els “efectes lesius” provocats per aquestes vulneracions.