Tres dies després de la celebració de les eleccions generals del 20D, que van deixar un Congrés dels Diputats absolutament fragmentat, els partits polítics han anat desvelant les seves propostes i condicions de cara a la investidura del proper president del Govern espanyol. Tots i cadascun d'ells han expressat la necessitat del diàleg i d'arribar a acords. Però, per ara, els plantejaments deixen poc marge al pacte i tot apunta que a nivell estatal es viurà un calvari similar al que viu  Junts pel Sí amb la CUP a Catalunya per provar de fer Artur Mas president.

Partit Popular: Rajoy sí o sí

El candidat del PP a repetir com a president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ja va dir durant la nit electoral que tenia la intenció de formar un govern “estable”. Els populars no renuncien a la figura de Rajoy, tot i la negativa rotunda que li ha expressat avui en la reunió que han mantingut a la Moncloa el líder del PSOE, Pedro Sánchez, de qui depenen ja que no sumen amb C's la majoria absoluta (176 escons). A això se suma el dard enverinat de l'expresident José María Aznar al comitè executiu dels populars de dilluns reclamant "reflexió" i un congrés "obert".

El vicesecretari d’organització del PP, Fernando Martínez Maillo, ha assegurat que, tot i no haver-li vist "una actitud positiva" a Sánchez, no descarten un canvi de posicionament dels socialistes, en la que consideren “la primera presa de contacte”.

Ciutadans: tripartit espanyol

Dos dies abans de les eleccions, el president i cap de llista de Ciutadans, Albert Rivera, ja va mostrar-se disposat a abstenir-se en la investidura, per garantir la formació d’un govern de la primera força política. Malauradament per als de Rivera, els resultats obtinguts a les urnes el 20D no els permeten decidir unilateralment.

Conscients d’aquest fet, avui han proposat un pacte tripartit entre PP-PSOE-C’s, fórmula que a Catalunya titllaven de diabòlica, que té com a objectiu fonamental “garantir la unitat d’Espanya”. Per Ciutadans, es tractaria d'evitar una ingovernabilitat que afavorís "que els secessionistes tiressin endavant el seu projecte".

Pedro Sánchez després de reunir-se amb Rajoy / EFE

PSOE: Govern de canvi

Els barons socialistes i la direcció del PSOE coincideixen que investir un candidat del PP seria una “traïció” als seus votants. Per tant, neguen amb contundència que puguin assolir cap mena d’acord amb els populars. Ho va dir dilluns el secretari d'organització del partit, César Luena, i avui també Pedro Sánchez, en una roda de premsa per valorar la trobada amb Mariano Rajoy.

L'aposta socialista passa pel que anomenen "un govern de canvi”. S’entén, doncs, que els de Sánchez provarien a negociar amb altres forces polítiques, amb la línia vermella expressada per la flamant presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, i subscrita per la direcció del PSOE, que no es “jugui” amb la unitat d’Espanya.

Podemos: Independent a la presidència

La negativa dels podemistes a investir Rajoy és òbvia, per molt que, per cortesia, el president en funcions hagi convidat Pablo Iglesias dilluns que ve a la Moncloa. Podemos ha estat clar: no hi haurà cap pacte d’investidura ni de govern si no es permet un referèndum a Catalunya.

Però no només això. Ahir Íñigo Errejón, i avui Iglesias en un article al Huffington Post, han proposat buscar un candidat a president independent i de consens. "Potser Sánchez no estigui ni tan sols en condicions de ser el líder del seu partit", ha etzibat Iglesias.