El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha proposat avui un pacte entre PP, PSOE i Ciutadans per afrontar “el repte de Catalunya, amb un full de ruta obertament secessionista”. Rivera ha reivindicat que és necessari obrir una taula de negociació entre aquestes forces perquè els independentistes “no aprofitin la conjuntura actual per tirar endavant amb el seu projecte”.

Els principis fonamentals que els de Rivera posarien sobre la taula serien unió, regeneració i estabilitat econòmica. D’entrada, des de Ciutadans ho plantegen com un acord de mínims, però entenen que “val la pena intentar-ho perquè ho demana la ciutadania”.

Podemos, exclòs

Rivera ja ha descartat que en aquesta taula de negociacions s’hi pugui incloure la força de Pablo Iglesias, perquè considera que “vol trencar Espanya”. El líder de Ciutadans ha admès que es podran arribar amb acords en polítiques de regeneració democràtica, com ja ho han fet en altres comunitats, però diu que en aquest cas s’està parlant de la unitat d’Espanya, i “Podemos ha dit que la sobirania resideix per territoris”.

Pacte per Espanya

No és el primer cop que Albert Rivera proposa un pacte d'aquestes característiques. A finals d'octubre ja va anunciar la seva intenció de teixir un "Pacte per Espanya". Aleshores, el PP va dir que l'estudiaria, però no va passar d'aquí. Un dels punts que es contemplaven era, per exemple, que "no es pot governar amb qui vol trencar la nació que governes".

Entre els altres punts que configuraven la proposta hi havia la sobirania nacional "que no es toca", la unitat territorial perquè "Espanya no es trenqui", o una reforma de la Constitució "a través dels seus mecanismes".