El president del govern espanyol Mariano Rajoy convocarà aquest divendres a les 12h els barons del Partit Popular per analitzar els resultats del 21-D. Com és habitual després de cada cita electoral, el partit es reunirà a Génova per abordar la situació del PP català i l'horitzó de pactes postelectorals. La trobada arribarà en un moment especialment crític per als populars, si els sondejos es compleixen, per la previsible davallada de Xavier García-Albiol. Així i tot, la direcció confia d'arrabassar la majoria independentista, fins i tot si és a través d'un govern liderat pel PSC de Miquel Iceta.

La qüestió és que fonts del partit i del govern espanyol descartaven culpar Albiol. "És el millor candidat, s'atura a parlar amb tothom", defensava una de les fonts consultades sobre el seu representant durant una trobada informal a Génova aquest dilluns. La qüestió és que Albiol sovint ha estat considerat per part de l'opinió pública com un perfil dur, a causa d'una campanya de fa uns anys per a les municipals, en què el lema "netejant Badalona", en al·lusió a la immigració, va ser molt criticada per "xenòfoba".

D'aquesta manera, els populars assumeixen com a certa la teoria que Ciutadans s'hauria sabut reivindicar com a vot útil de l'electorat constitucionalista. Per aquest motiu, han endegat una ofensiva orientada a explicar als ciutadans el sistema de repartiment del vot, la Llei d'Hondt —ja que Catalunya no en té de pròpia i fa servir l'espanyola— on els darrers escons en disputa es jugarien entre independentistes o el PP. Segons fonts de la direcció popular, dos estarien en joc entre ERC/Junts per Catalunya a Barcelona, i un a Lleida, Girona i Tarragona, respectivament.  

Però sobre quins podrien ser els altres motius que dificulten l'atracció de vot al PP, les opinions són diverses. "La gent t'atura pel carrer i et pregunta si ets el del no", deia un altre dirigent del PP sobre les dificultats per identificar els partits a favor de la unitat d'Espanya. "Hi ha molt de rebuig d'ençà que va començar el procés sobiranista", afegia, tot recordant que els populars van donar suport a dos pressupostos de CiU. També emergia l'aplicació del 155, de la qual no s'expliquen per què Cs n'estaria capitalitzant els rèdits. "Perquè no governen" tancava un altre.

Quant als pactes, fonts consultades assenyalen que, tot i que Inés Arrimadas aconseguís guanyar les eleccions, no hi hauria la possibilitat que fos investida a causa de la negativa dels socialistes catalans, primer, i de Catalunya En Comú, en segon lloc. En conseqüència, a la direcció del PP no descarten "facilitar" que el PSC governi, fins i tot si això va acompanyat en paral·lel d'una abstenció de la formació de Xavier Domènech. Un cas semblant on els populars van cedir davant dels socialistes es va produir ja el 2007 amb la investidura de l'exlehendakari Patxi López.

Al parer del PP, Cs es veuria forçat a cedir a llarg termini, davant les pressions per impedir que es reedités un nou executiu independentista. "Ni en pintura governarà", deia un càrrec del PPC sobre Arrimadas fa unes setmanes, en el si de la batalla electoral a la dreta del tauler espanyol. La qüestió és que, en entorns privats, certs diputats del Congrés reconeixen que és improbable que governin.

Així les coses, la tesi dels populars tremola per la banda dels comuns. Domènech va estendre la mà a Iceta per governar en un possible tripartit d'esquerres. El primer secretari socialista, però, va negar-s'hi per la presència d'ERC en la coalició. Així, a Génova creuen que amb l'abandonament de la DUI i el gir dels republicans per demanar una negociació bilateral amb l'Estat, la possibilitat no queda descartada. Ara bé, no expliquen quins incentius tindria Pablo Iglesias per veure el partit morat votant el mateix candidat que el PP i Cs.

El fet és que el govern espanyol preferia que no hi haguessin nous comicis, a causa del cost social de perllongar l'aplicació de l'article 155, que a més impedeix d'aprovar noves lleis perquè l'executiu català està en funcions. Ara bé, els populars mai no han descartat que el bloqueig desemboqui en aquest escenari, com va dir un alt càrrec del partit en una visita a Madrid, com va explicar aquest diari fa unes setmanes