A mesura que els comicis del 21-D s'acosten i l'escenari de pactes centra l'objectiu dels partits, dues opcions prenen força per desllorigar un previsible tauler fragmentat: el Govern independentista o la "via Iceta", segons va anunciar el primer secretari del PSC en una entrevista a El Nacional –després d'oposar-se al tripartit d'esquerres amb ERC i els Comuns. El fet és que fonts de la direcció del Partit Popular i de l'executiu espanyol es deien partidàries aquest dilluns de donar el vot al PSC per tal d'arrabassar un govern independentista o evitar la repetició electoral. 

Les fonts consultades assenyalen que, tot i que la candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, aconseguís guanyar les eleccions, no hi hauria la possibilitat que fos investida a causa de la negativa dels socialistes catalans, primer, i de Catalunya En Comú, en segon lloc. En conseqüència, a la direcció del PP no descarten "facilitar" que el PSC governi, inclús, si això va acompanyat en paral·lel d'una abstenció de la formació de Xavier Domènech. Un cas semblant on els populars van cedir davant dels socialistes es va produir ja el 2007 amb la investidura de l'exlehendakari de Patxi López.

Al parer del PP, Cs es veuria forçat a cedir a llarg termini, davant les pressions per impedir que es reedités un nou executiu independentista. "Ni en pintura governarà" deia un càrrec del PPC sobre Arrimadas fa unes setmanes, en el si de la batalla electoral a la dreta del tauler espanyol. La qüestió és que la formació taronja ha fet una aposta forta per presentar-se com la candidatura del vot útil i presidenciable davant de l'electorat, tot i que en entorns privats certs diputats del Congrés reconeixen que és improbable que governin. 

Així les coses, la tesi dels populars tremola per la banda dels comuns. Domènech va estendre la mà a Iceta per a governar en un possible tripartit d'esquerres. El primer secretari socialista, però, va negar-s'hi per la presència d'ERC en la coalició. Així les coses, a Génova creuen que amb l'abandonament de la DUI i el gir dels republicans per demanar una negociació bilateral amb l'Estat la possibilitat no queda descartada. Ara bé, no expliquen quins incentius tindria Pablo Iglesias per veure el partit morat votant el mateix candidat que el PP i Cs.

El fet és que el govern espanyol preferia que no hi haguessin nous comicis, a causa dels cost social de perllongar l'aplicació de l'article 155, que a més impedeix d'aprovar noves lleis perquè l'executiu català està en funcions. Ara bé, els populars mai no han descartat que el bloqueig desemboqui en aquest escenari, com va dir un alt càrrec del partit en una visita a Madrid, com va explicar aquest diari fa unes setmanes. Front això, al PP extremaran l'ofensiva els darrers dies de la campanya per reivindicar-se com el "vot útil" de l'unionisme, en oposició a PSC i Cs.