Les enquestes dibuixen unes perspectives desoladores per a Xavier García Albiol. Malgrat que diuen que els sondejos només són sondejos, el que és cert és que ja han tret la calculadora. Per això mateix Mariano Rajoy va començar la seva participació a la campanya a Lleida, on perilla l'escó del PP. El mateix president espanyol, de fet, ha arribat a citar la Llei d’Hondt —la qual estableix el repartiment dels escons— per advertir que, si els seus votants no van a les urnes, podrien perdre escons a favor de les candidatures independentistes.

Aquest dimarts han decidit fer un pas més enllà i han elaborat un tutorial en forma d'espot electoral. “Per què el PP es disputa l’últim escó amb els indepedentistes?”, pregunta la veu en off al començament del vídeo, i simulen el que passaria justament a la demarcació de Lleida, on per només 304 vots podrien acabar donant l’escó a Junts per Catalunya, sempre segons els seus càlculs. “No permetis que per 300 vots hi hagi un independentista més assegut al Parlament”, insten, reivindicant-se com el vot útil.

En el tancament d’un dinar amb la militància a Lleida, justament Rajoy va apel·lar als votants que l’havien votat a les eleccions espanyoles del 2016 perquè tornessin a fer-ho aquest cop a les eleccions del 21-D, conscients que una part dels seus votants no se senten interpel·lats a votar als comicis al Parlament.