ERC vaticina una victòria sobiranista el 21-D i forçarà els partits del Congrés a posicionar-se per instar Mariano Rajoy que dialogui bilateralment amb el govern resultant, segons es desprèn d'una moció conseqüència d'una interpel·lació presentada aquest dijous. L'acció arriba després que el portaveu a Madrid Joan Tardà llegís aquest dimecres des del faristol de la cambra baixa una carta que Oriol Junqueras enviava des de presó al president espanyol, on a més de criticar l'acció contra l'1-O, l'instava a obrir una etapa de diàleg passades les eleccions.

"Establir partint del reconeixement del resultat de les eleccions del 21-D i del mandat democràtic emanat a les urnes un diàleg bilateral amb el Govern de la Generalitat amb l’objectiu de trobar una resolució democràtica a les demandes expressades de forma permanent a Catalunya", diu el text de la moció. D'aquesta manera, els republicans intueixen una victòria del sobiranisme —i no necessàriament de l'independentisme— amb què forçar la Moncloa a moure's i volen obligar partits espanyols i catalans, com és el cas de Podemos/En Comú, PSOE/PSC, a prendre partit —potser, enmig del ball de pactes post-electorals—.

Els republicans també han presentat una segona iniciativa al Senat, que passa per instar el govern espanyol a cinc punts:

1. Retirar les mesures adoptades en aplicació de l'article 155 de la Constitució
2. Restituir al càrrec a totes les personalitats cessades
3. Derogació del Reial Decret-Llei de mesures urgents en matèria de mobilitat d'operadors econòmics dins del territori nacional
4. Retirada de la intervenció dels comptes de la Generalitat —mesura prèvia al 155—
5. Retirar totes les forces policials destinades a Catalunya o a territoris propers

Ambdues es debatran i es votaran, però, el primer dia del període de sessions a les Corts, que serà al gener, un cop passades les eleccions i amb l'horitzó de pactes present.