Per onzena nit consecutiva, l'espanyolisme es va mobilitzar aquest dilluns davant de la seu del PSOE contra l'amnistia. Però la protesta va ser descafeïnada, de les més fluixes dels últims dies: tan sols unes 1.200 persones es van tornar a manifestar a Ferraz, sense incidents. El més ressenyable de la nit va ser la presència del guru de la premsa ultra als EUA, Tucker Carlson, que és a Madrid per assistir amb Vox a les manifestacions contra els pactes de Pedro Sánchez amb els independentistes catalans. Però, qui és Tucker Carlson i què pot suposar el seu vincle amb Vox?

🔴 Investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Debat i llei d'amnistia, última hora

Carlson va ser el presentador estrella de Fox News fins a l'abril, quan va ser acomiadat per les seves mentides. I és que la cadena televisiva conservadora, líder als Estats Units, es va veure obligada a pagar més de 700 milions de dòlars per les informacions falses promogudes pel suposat periodista sobre frau electoral a Donald Trump a les eleccions presidencials del 2020 —davant una demanda que probablement hauria perdut—. Per a més inri, la companyia es va clavar una patacada a la borsa de més de 600 milions de dòlars pel comiat del presentador. És així com Carlson s'ha guanyat el títol de mentider més car del segle, després d'haver-li costat uns 1.360 milions de dòlars a Rupert Murdoch.

Carlson, Trump i l'extrema dreta

Es pot dir que amb les seves mentides sobre frau electoral va ser un dels instigadors de l'assalt trumpista al Capitoli del 6 de gener del 2021, com a mínim de manera indirecta. Però això no és tot, ja que sovint ha creat controvèrsia per promoure teories de la conspiració d'extrema dreta que han projectat la imatge de Trump arreu del país. Per exemple, Carlson ha difós la teoria del gran reemplaçament, la idea d'un suposat "genocidi blanc" a Sud-àfrica, la tesi que els problemes dels americans són culpa de les persones immigrades o la demonització del moviment antifeixista.

És a dir, que el presentador va fer servir Fox News per impulsar Trump a la presidència dels EUA —amb el consegüent cost d'uns 1.360 milions de dòlars per a la cadena—. Un cop fora, Carlson no ha abandonat el seu objectiu. Ara dirigeix un programa d'entrevistes que es retransmet a Twitter (amb el beneplàcit d'Elon Musk), Tucker on X, que aquest estiu ha batut rècords amb l'entrevista a l'expresident nord-americà i l'ha situat com a clar favorit a les primàries republicanes. La conversa va assolir més de 240 milions de visualitzacions en 24 hores, la xifra més alta mai registrada a la xarxa social... fins que el suposat periodista va entrevistar un altre líder ultra, Javier Milei, que en nou hores va arribar als 300 milions de visualitzacions.

Vox: "El món ens mira"

A més de Trump i Milei, Carlson ha entrevistat altres dirigents d'extrema dreta, com el president d'Hongria, Viktor Orbán; l'expresident del Brasil, Jair Bolsonaro; o el president d'El Salvador, Nayib Bukele. Ara és el torn de Santiago Abascal, que no és ni serà president del govern espanyol, com a mínim per la via democràtica. Però sí que sembla que sortirà en un programa de l'expresentador de Fox News, ja que en la imatge d'aquest dilluns a Ferraz es va veure el líder de Vox amb un micròfon de corbata a la camisa. Tot fa pensar que Carlson és a Madrid per fer un programa sobre les manifestacions espanyolistes contra l'amnistia i els pactes de Sánchez amb els independentistes catalans, enmig de l'estratègia d'internacionalització engegada pel partit ultra.

És un agitador professional i Vox vol aprofitar-lo amb l'objectiu de desplegar el seu propi "el món ens mira" (versió feixista). Ja coneixem els vincles estrets d'Abascal amb Steve Bannon, el nord-americà que va crear a Trump i que ha impulsat l'onada d'extrema dreta arreu del planeta. Ara, la formació d'extrema dreta vol esprémer encara més els seus lligams amb els Estats Units i fer servir la veu de Carlson per fer arribar el seu missatge fora de les fronteres espanyoles. Encara no se n'han sortit gaire, però sí que és veritat que cada vegada hi ha més usuaris internacionals de les xarxes socials que li fan el joc a la ideologia de Vox. Un bon exemple és el de Visegrád 24, que es va viralitzar per la seva propaganda contra Rússia en la invasió d'Ucraïna i que ara piula pràcticament cada dia contra el govern espanyol. El partit d'Abascal es va impulsar a les xarxes socials i ara hi vol tornar amb més força, en el seu particular 15-M. Així doncs, cal anar alerta amb el que veiem a Facebook, Twitter i la resta de plataformes digitals.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!