Les mentides d’una dotzena de presentadors i tertulians encapçalats per l'estrella de Fox News, Tucker Carlson, han costat caríssimes a Rupert Murdoch, el magnat dels mitjans de comunicació. En concret, prop de 1.360 milions d’euros entre la indemnització (710 milions) per estalviar-se un judici on tenia totes les de perdre i la patacada a la borsa (621 milions més) a conseqüència de l’acomiadament de Tucker Carlson, el presentador del telenotícies nit de Fox News, la cadena de notícies per cable líder als Estats Units. Murdoch no ho veu així, però. Ell ha pagat aquesta morterada —i també l’ha fet pagat als altres accionistes de Fox Corporation, la matriu del canal— per estalviar-se una mala estona als jutjats de Delaware, on el jutge l’havia cridat a declarar com a testimoni en un cas perdudíssim on se li demanaven 1.460 milions d’euros en danys. Amb l’acord hi ha sortit guanyant ell i també els altres accionistes.

A Murdoch aquests tràfecs no li fan ni fred ni calor. Està acostumat a sortir viu dels mil i un enrenous que li ha suposat ser l’amo dels diaris i televisions més escandalosos dels Estats Units, del Regne Unit i d’Austràlia, sortir de cinc matrimonis que han acabat en divorci pactat a punta de transferència bancària i bregar amb una família disfuncional a l’estil dels Roy de la sèrie Succession. Això, sí, acabaran rostits Tucker Carlson i els seus sequaços —ja se’n pot dir així— com Rudy Giuliani, exalcalde de Nova York i lampista major de Donald Trump. Són els principals promotors mediàtics de les mentides i conspiranoies darrera de la reclamació falsa de Trump que li havien robat les eleccions presidencials del 2020 i darrera de l’assalt salvatge al Capitoli de gener del 2021.

La por de Fox News

El que ha posat al descobert la demanda de Dominion Voting Systems, una multinacional de màquines de vot que Fox acusava de manipulació electoral, és la por de Fox News a perdre el lideratge dels noticiaris per cable al EUA a mans de canals encara més ultres, com Newsmax i OANN, després de la derrota de Trump, amb qui Fox mantenia una relació de dependència com la del riu i la llera. Por i manca d’escrúpols. Del president de Fox Corp en avall, els executius van recórrer a tot per mantenir els espectadors sintonitzats. En la investigació del cas, Dominion va obtenir milers de correus electrònics i de missatges de text interns de Fox i va recollir el testimoni de desenes d'empleats de la cadena. Aquest material mostra amb un detall extraordinari com la cadena va perdre els papers en les setmanes posteriors a les eleccions.

Tot un seguit de documents i gravacions demostren que Carlson i els seus tertulians —i també els directius i altres estrelles del canal: Lou Dobbs, Laura Ingraham, Sean Hannity...— estaven al cap del carrer que les històries sobre el frau electoral eren més falses que una mà de vuits i nous. Entre ells se’n reien i tot de les seves mateixes boles. Les van fabricar i escampar per mantenir enganxats als espectadors i cobrar el bonus. Però hi ha nombrosos testimonis que acusen la cadena de provar de manipular les seves declaracions i han descobert gravacions on Giuliani i altres aliats de Trump admeten que no tenen proves per recolzar les acusacions sobre frau electoral.

Motiu per estar inquiets

Tenien motius per estar inquiets. D’una banda, la competència més ultra els acusa de tous i fluixos i de ser part del sistema que critiquen. D’altra banda, i encara més important, Fox Corp és una màquina de fer diners. Ha facturat 7.800 milions de dòlars la primera meitat de l’any fiscal 2023. Els guanys abans d'interessos, impostos, etcètera, van augmentar un 18%, fins a 1.620 milions. Els canals per cable de Fox, que inclouen Fox News, representen el 67% d'aquests beneficis. És a dir, amb aquest afer, Fox s’ha polit la meitat dels guanys d'aquest any. És un sotrac gran, un bon clot, però podria ser pitjor.

Fox s’ha estimat més tancar el cas fora del jutjat abans no aparegui més informació legalment perjudicial com aquesta. Perquè la sagnia pot seguir. Hi ha més demandes en curs. Per exemple la de Smartmatic, un altre fabricant de sistemes de vot que acusa Fox News d’haver posat en perill la seva reputació a tot el món. A més a més, cal veure com s’ho agafa l’audiència de Fox, que és gent que tal com paga la subscripció, la pot cancel·lar. James Poniewozik, un del crítics de televisió del The New York Times,  sempre recorda que Tucker Carlson, en referència a les conspiranoies electorals de Sidney Powell, l'assessor de Trump a qui titllava de “demencial”, va dir: “Els nostres espectadors són bona gent i s'ho creuen”. Que s’aprofitaven d’ells, vaja. Diuen que aquesta quarta temporada de Succession és l’última i en fa pinta per com li van les coses a Logan Roy, el magnat que s’emmiralla en Rupert Murdoch. Potser sí. Cap problema, però. En el cas de Fox News i Murdoch, la vida supera l’art.