El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, porta ja gairebé quatre anys a la presó, en concret tres anys i vuit mesos o, cosa que és el mateix, quaranta-quatre mesos. Mentre espera la possible concessió de l’indult i continua tancat a Lledoners, el fet que aquest dimecres el rei Felip VI tingui la intenció de sopar a Barcelona en un acte del Cercle d’Economia no és per a ell ni per a la resta de presos polítics una bona notícia, sinó tot el contrari.

tuit jordi sanchez

Malgrat que tant el president de la Generalitat, Pere Aragonès, com el vicepresident, Jordi Puigneró, ja han anunciat que no pensen compartir taula amb el monarca Borbó —a qui el seu controvertit discurs del 3 d’octubre del 2017 li continua passant factura en paral·lel al fet que es descobreixen nous tripijocs del seu pare, Joan Carles I— per al col·lectiu dels represaliats la presència del monarca en terres catalanes és sempre una notícia de mal pair.

Profund malestar

Per això mateix, Jordi Sànchez ha volgut deixar clar què n’opina de tot plegat en un tuit que en poques línies expressa el profund malestar que provoca la presència del rei d’Espanya a Barcelona: "Tres anys i vuit mesos de presó… Avui, 44 mesos després de tanta presó, el Rei dels espanyols ve a sopar", comença el breu missatge del secretari general de Junts, que tot seguit descarta les possibles raons per les quals podria ser acceptable la seva presència a Catalunya: "No ve a la presó a sopar amb els presos polítics", apunta en primer lloc; "no ve a demanar perdó al país i les nostres famílies", afegeix tot seguit; "no ve a fer que les empreses que va foragitar tornin", inclou en tercer lloc. El malestar és prou evident en el colofó final de Sànchez: "Bon profit".

Sopar conflictiu

El sopar del Cercle d’Economia en què es preveu la presència de Felip VI és conflictiu com qualsevol acte de la monarquia espanyola a Catalunya, ja que la institució que representa està profundament degradada tant per la corrupció de Joan Carles I com pel posicionament polític de Felip VI al costat de la repressió de l’independentisme.

Tant és així que aquest mateix vespre l’Assemblea Nacional Catalana, que ahir va organitzar una crema de fotografies de Felip VI, ha convocat una concentració contra la presència del monarca per aquest dimecres a les 19 hores a la plaça del Mar, a la Barceloneta, molt a prop de l'Hotel W, que és on es farà el sopar reial.

 

Imatge principal: El secretari general de Junts, Jordi Sànchez / Sergi Alcàzar