Milers de persones arreu de Catalunya han respost a la crida de l'Assemblea de cremar fotografies del rei Felip VI un dia abans que arribi a Catalunya per assistir al sopar inaugural del Cercle d'Economia. A Barcelona, desenes de persones s'han concentrat aquest dimarts al vespre a la plaça Sant Jaume per fer la crema i llançar proclames contra la monarquia i a favor de la independència. Entre els activistes que hi havia a la plaça Sant Jaume hi havia l'exregidor d'ERC Jordi Pesarrodona o l'històric militant de Terra Lliure Fredi Bentanachs. També hi ha fet acte de presència la mateixa presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie.

Marc González / Carlos Marzá

A les fotografies que s'han cremat s'hi podia veure una imatge de  Felip VI cap per avall i lemes com 'Catalunya no té Rei' o 'Si el Rei vol corona...'. Després de la crema de fotos, els assistents han clamat lemes com el que donava nom a l'acte: 'Catalunya no té Rei'. També han cantat cançons antimonàrquiques com "Si el Rei vol corona, corona li darem. Que vingui a Barcelona i el coll li tallarem".

Quema fotos Rei Catalunya / Pau de la Calle

Diverses fotografies de Felip VI cremades a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. / Pau de la Calle

L'ANC considera que aquesta visita és “una nova provocació” de l’Estat espanyol. Per aquest motiu, en el manifest promogut per avui, l’entitat expressa “el seu rebuig més enèrgic” a la monarquia espanyola i deixa clar que “amb aquesta mobilització els fem saber que no els volem aquí”. Un portaveu espontani ha reivindicat la crema de com un homenatge als dos membres de l'ANC que van ser encausats per aquesta pràctica i que van acabar aconseguint que el TEDH ho emparés en la llibertat d'expressió. També ha reclamat a les institucions catalanes que no participin en la dinàmica de l'Estat i el Règim i ha reafirmat el sentiment antimonàrquic de l'independentisme.

"Catalunya no té Rei"

Fer una crema de fotos del monarca en la vigília de la seva arribada a Catalunya ja s'ha convertit en una tradició per l'Assemblea. A part de la concentració a la plaça Sant Jaume, moltes localitats s'han reunit també aquest dimarts per mostrar el rebuig a la visita del monarca espanyol.

A Igualada, s'han cremat diverses fotografies del monarca i a la plaça del Vi de Girona s'ha col·locat una gran figura de Felip VI de cap per avall i se li ha pres foc.

Qui rebrà el Rei durant la seva visita a Catalunya?

El Rei no serà rebut ni pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, ni pel vicepresident Jordi Puigneró, que ja han confirmat que no hi assistiran. La plantada ja ha provocat les crítiques del cap de l'oposició, Salvador Illa, que ha confirmat que sí que hi assistirà. Finalment, serà la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, qui assistirà a la Jornada del Cercle d'Economia en nom del Govern. 

El Rei també serà rebut per una manifestació convocada per la mateixa entitat que presideix Elisenda Paluzie, que ja ha cridat a concentrar-se a les 19 hores a la plaça del Mar, molt a prop de l'Hotel W.

 

Imatge principal: Diverses persones cremen imatges del rei Felip VI a la plaça Sant Jaume. / Pau de la Calle