Fa setmanes ja que l’indult als presos polítics ho impregna tot, encara que no hagi arribat. Avui l’escenari ha estat novament la sessió de control al govern espanyol, celebrada al Congrés dels Diputats. La dreta ha tornat a saltar a la jugular de Pedro Sánchez, a qui ha acusat d’actuar “il·legalment” i “sotmetre’s” a l’independentisme. Fins a set preguntes han girat al voltant de la mesura de gràcia. Davant l’ofensiva, el president del govern espanyol ha respost comparant, vantant-se d’haver aturat el procés d’independència: “Des que governa el PSOE amb Unidas Podemos, zero DUI, zero referèndums il·legals i zero il·legalitats al Parlament de Catalunya”.

Malgrat haver sortit escridassat i increpat de Colón, avui Pablo Casado hi ha anat amb tot contra el govern espanyol. El líder estatal del PP ha acusat el president espanyol de “vendre’s a aquells que no el deixaven dormir”. Fins i tot ha dit que La Moncloa “ja accepta el referèndum”, probablement referint-se a la consulta sobre un nou Estatut d’autonomia proposada pel ministre Miquel Iceta. “No es pot caure més baix”, ha rematat el cap de l’oposició.

Pablo Casado Congreso Diputados sesión de control Efe

La resposta de Pedro Sánchez, la d’altres cops. El dirigent socialista ha recordat que quan el PP governava va haver-hi “dos referèndums, una declaració unilateral d’independència i les lleis de desconnexió”. En canvi, ha contraposat, “des que governa el PSOE amb Unidas Podemos, zero DUI, zero referèndums il·legals i zero il·legalitats al Parlament de Catalunya”. També ha furgat en les declaracions de la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso implicant el Rei en els indults al mateix temps que es proclamen “constitucionalistes”. I li ha etzibat: “Nosaltres no utilitzarem ni la Constitució ni la bandera d’Espanya per dividir els espanyols com vostès sí que fan”.

Com també era d’esperar, malgrat els intents de Casado, l’extrema dreta ha aportat el discurs més ultra. Santiago Abascal ha acusat Pedro Sánchez de “trair el Rei, el Tribunal Suprem, la justícia i el conjunt dels espanyols” per uns indults que “no han demanat els qui no han demanat perdó”. Ha assegurat que aquests indults no només situen el govern espanyol en la “il·legitimitat”, sinó fins i tot en la “il·legalitat”. I l’ha amenaçat: “Pagarà per això i esperem que sigui davant d’un tribunal”.

Santiago Abascal Congreso Diputados sesión de control Efe

En la seva resposta, Pedro Sánchez ha replicat a les acusacions d’il·legitimitat: “Un govern il·legítim, un parlament il·legítim, uns suports il·legítims… És la visió que tenen d’Espanya, on només hi caben vostès i els seus companys de viatge del PP”. També li ha preguntat quina solució tenen per al conflicte polític català: “La del PP, cap. La seva quina és? La de fa 80 anys?”.