La prioritat és no deixar la cadira de la Generalitat buida en espais i esdeveniments que puguin ser d’especial interès per a Catalunya. Encara que això impliqui haver-se d’empassar la companyia incòmoda del rei d’Espanya. Per això, davant la negativa de Jordi Puigneró de substituir la presència de Pere Aragonès i ser el representant del govern català al sopar de gala que ha d’inaugurar la reunió anual del Cercle d’Economia d'aquest dimecres, l’equip del president ha optat per enviar-hi la seva mà dreta a l’executiu, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, d'ERC. A banda, Aragonès i el monarca coincidiran en un contacte informal i privat amb empresaris coreans. 

Ella mateixa ho ha anunciat durant una roda de premsa al Palau de la Generalitat, aquest vespre. "El Govern sempre assisteix als esdeveniments on es tracten temes importants per a l'economia catalana", ha defensat la consellera. La participació a la cita del Cercle encapçalada per Felip VI ha generat divergències al si de l'executiu. 

Tornen les discrepàncies entre socis

Tot ha començat quan Aragonès ha traslladat a la reunió matinal del consell executiu que ell no respondria a la invitació amb l'argument que ja hi serà al llarg de la tarda. Primer durant la conferència inaugural i després en la recepció als empresaris coreans assistents, sense càmeres i a la qual també hi serà Felip VI. Amb això considera que ja n'hi ha suficient. Amb tot, l'opinió del president i el seu pinyol, bàsicament d'ERC, és que no es pot deixar d'anar a actes rellevants només perquè hi sigui el monarca. Una pràctica que s'havia produït durant la passada legislatura. El darrer episodi va ser la plantada a la fàbrica de Seat que va indignar la companyia i va erosionar la imatge de l'executiu en el sector dels negocis. Els republicans volen imposar ara un canvi de relacions i amb aquest objectiu el president havia delegat en el vicepresident Puigneró, de Junts, l'assistència al sopar del Cercle. 

De fet, així ho ha comunicat oficialment la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la compareixença posterior a la reunió del president i els consellers. La sorpresa, per als periodistes, però també per al president i la resta del seu equip, ha estat quan Vicepresidència ha comunicat que Puigneró havia decidit plantar el rei, tornant la pilota a Aragonès. A la mateixa hora que el sopar, han explicat des de la conselleria, Puigneró ja tenia "prevista i compromesa" la seva presència a la Nit de les Telecomunicacions.

La confusió de la no compareixença de Puigneró

El vicepresident, per cert, també tenia previst participar a la roda de premsa on s'ha anunciat la seva assistència al sopar del Cercle, al costat de Plaja, però a l'últim minut ha al·legat motius urgents d'agenda per excusar la seva participació. Un fet que ha despertat suspicàcies a la sala que no han quedat resoltes i que s'han acabat confirmant quan s'ha comunicat la seva negativa a compartir taula amb el Rei. 

WhatsApp Image 2021 06 15 at 12.09.17
Els tècnics retiren el faristol on havia de comparèixer Puigneró. / M. F. 

Fonts de l'entorn d'Aragonès admeten que han quedat perplexos davant l'anunci del dirigent de Junts. Algunes veus apunten que el moviment respon a la pressió que han començat a exercir des de les xarxes socials alguns perfils destacats de l'independentisme. 

A la imatge principal, Vilagrà observa Aragonès. / S. Alcàzar